Korea in Hungary

A történelem őrei

Nemzeti kincsek Koreában

2016. december 08. - Koreai Kulturális Központ

Egy nemzetet a közös öröksége, története alapján is meghatározhatunk. Sokszor ezen emlékek rövid életűek, köszönhetően a háborúknak, természeti katasztrófáknak vagy csak a legkisebbik leszármazott labdaszenvedélyének. Így ha egy üveg parfümtartó szelence kibír 200, 400, esetleg több mint ezer évet, az megérdemli a tiszteletünket és a védelmet.

borito_39.jpg

Tovább

Busan margójára…

Kobaltkék tenger, zöldellő hegyek, ízletes ételek. Egy város, amely tele van meglepetésekkel és azzal a könnyed hangulattal, amely egyszerűen vonzóvá teszi számunkra a nyár fővárosaként is ismert Busan felfedezését. A következőkben néhány tippet osztok meg arról, mit nem érdemes kihagyni, ha úgy döntünk, szeretnénk elmerülni ebben a földi paradicsomban.

busan_borito.jpg

Tovább

Kalligráfia

Pillanatkép a lélekről

Erős, tiszta és az örökkévalóságot sugározza – a legtöbben így jellemzik a koreai kalligráfiát a látott művek alapján. S még valamit hozzátesznek: pontosan azt tükrözi, amit olyan sok ember gondosan takargat, vagyis az alkotó jellemét, pillanatnyi érzelmeit, hangulatának rezdüléseit. Négy legjobb barátja segítségével a kalligráfus tehát a művészi élménynyújtáson túl, önként és önzetlenül leplezi le saját legbelsőbb énjét, és adja át annak, aki megérti, hogy milyen rejtjeles üzenetet is küldenek a betűk és a karakterek.

1_kim.jpg

Tovább

Merni újat mondani

Harc a konvenciókkal

Napjaink fő témája az iránykeresés. Fejlődő világunk olyan problémákkal állítja szembe társadalmunkat, melyek korábban nem léteztek, vagy akár nem jelentettek problémát. Például egy aprónak számító ország művészei képesek-e újat alkotni, mely mégis képet ad önnön valójukról, ami adott esetben nemzeti büszkeséggel és tradíciókkal terhes?borito_38.jpg

Tovább