Korea in Hungary

Bambuszerdő hűsében

Juknokwon

2016. augusztus 19. - Koreai Kulturális Központ

A nyári hőség elől jó néha elmenekülni, és olykor az ember lelke vágyik a mozgalmas, zsúfolt város után a nyugodt, városi zajoktól távoli, békés vidéki levegőre. Dél-Csolla tartományban található egy kis városka, Damyang (담양). Nincs ugyan a híres utazási célpontok élén, de a természeti látnivalóival igazán megérdemeli, hogy szót ejtsünk róla. Itt található a Juknokwon (죽녹원 ejtsd: Dzsuknokvon) néven ismert bambusz erdő. Hűsítő szél jár át a bambuszok között, ami békés, nyugodt légkört teremt, és 4-7 fokkal csökkenti a hőmérsékletet a kinti levegőhöz képest.

bambusz_1_kep.jpg

Tovább

Egyetem utca, avagy a szöuli színháznegyed

Daehangno (대학로)

A Szöulban található „Egyetem utcát” (Daehangno, 대학로) nem csak a fiatalok és egyetemisták lepik el (bár tény és való, hogy belőlük van a legtöbb). Egy nagyjából 1-1,5 km közötti utcaszakaszról beszélünk, Ihwa-dong és Hyehwa-dong között, de a környező mellékutcákat is ehhez a körzethez veszik. Az elnevezés ellenére ez a negyed többet jelent az egyetemisták világánál, hiszen ez a színház Mekkája, a koreai Broadway, ahol az utcán sétálgatva lépten-nyomon színpadokba, színházakba botlunk, vagy éppen szabadtéri előadásokat nézhetünk.

borito_17.jpg

Tovább

A sóban vándorló hal és a bölcs polip esete

Jóízű andongi történetek

Ki ne hallott volna már a régi magyar konyha néhány hírességéről, úgymint a „vízenkullogóról”, a „nyárlőrinci tutajosról”, az „angyalbögyörőről” vagy éppen a „kolozsvári töltött káposztáról”, s esetleg a hozzájuk fűződő kedves anekdotákról? S csak nem gondoltuk volna, hogy Koreában, e népi kultúrában oly gazdag földön nem teremtek ilyenek? Hát persze, hogy a hagyományokat gondosan őrizgető vidéki régiókban lelhetjük fel elsősorban ezeket a kincseket! Íz- és sztori vadászatra ezúttal a sok szempontból híres-neves Andogba és környékére indulunk.

1_4.jpg

Tovább

Sundám-bundám igazságosztók

A Violent Prosecutor (2016)

Lehet-e törvényes igazságot szolgáltatni a törvény vargabetűs megkerülésével? Byun Jae-wok (Hwang Jung-min) hírhedt ügyész, aki az igazság kiderítésének érdekében nem restelli törni-zúzni még a gyanúsítottakat sem. Egy különösen kényes ügy kapcsán holtan találnak egy bűnözőt, miután az ügyész kiporolta belőle a vallomást. Byun Jae-wokot 15 év börtönbüntetésre ítélik – ártatlanul. Sorsa jobbra fordulni látszik, amikor évekkel később összeismerkedik a frissen lesittelt szélhámos nőcsábásszal, Chi-wonnal (Gang Dong-won), aki birtokában van olyan információknak, amik az ügyész szabadulását jelenthetik.

borito_16.jpg

Tovább

A changgeuk reneszánsza

Koreai musicalek

Sokan emlékezhetnek arra, hogy Magyarországon milyen nagy változást okozott a Rómeó és Júlia című musical bemutatása 2004-ben. Ennek köszönhetően, a mai napig az egyik legnépszerűbb színházi műfajok közé tartozik. Hasonló változás figyelhető meg Dél-Koreában is, ahol szintén egy musicaltípus vált közkedveltté, egészen pontosan a koreai típusa, a changgeuk (창극, ejtsd. csángguk).

kezdo_kep_1.jpg

Tovább