Korea in Hungary

Friss fuvallat

Feltörekvő egyetemek

2016. október 17. - Koreai Kulturális Központ

Két, nyugaton kevésbé ismert egyetemről szeretnék kis összefoglalót írni, melyek az elmúlt években sorra a S.K.Y. egyetemek - Seoul National University (서울대학교), Korea University (고려대학교), Yonsei Univerity (연세대학교) - sarkában loholnak a ranglistákon, vagy akár már meg is előzték némelyiküket.
borito_32.jpg

Tovább

Sose növünk fel

Játékos dizájn a középpontban

Egyre többször találkozunk elsőre kissé gyerekesnek tűnő kiegészítőkkel felnőttek ruhatárában, lakásaikban. A boltok polcain sorra jelennek meg a kimondottan gyűjtőknek tervezett, limitált kiadású, akár sorszámmal ellátott játékok, makettek, figurák, a könyvesboltokban pedig szinte naponta bukkan fel 1-1 újabb felnőtteknek szánt kifestő, tematikus színező. Nincs ez másképp Koreában sem, a különbség „mindössze” annyi, hogy a helyi üzletemberek jó érzékkel látták meg a lehetőséget a hóbortban, és lendületesen növekvő szerint biztosítanak azok számára, akik szerint egy kis játékosság mindig belefér.

borito_31.jpg

Tovább

Fagypont alatt is meleg szívvel

The Himalayas (2015)

Megtörtént eseményeken alapuló, szívszorító történet Dél-Korea legendás hegymászójával, Um Hong-gillel a középpontban. Um Hong-gil (1960–) Korea egyik nemzeti hőse, első ázsiaiként mászta meg mind a tizennégy, 8000 méternél magasabb hegycsúcsot. Sőt, ő az első ember, aki megmászta a világ 16 legmagasabb csúcsát. Ilyen fantasztikus – a szó valódi értelmében vett – csúcsteljesítmény már önmagában is a vászonra kívánkozik, a The Himalayas mégsem az ünneplésről, hanem a bajban való összetartásról, a bajtársiasságról szól.
borito_himalaja.jpg

Tovább

Évszakok a néphagyományban

Az ősz kezdete

Dél-Koreában bizony nem egyszerű a dátumokat megjegyezni, legalábbis egy európai számára. Hiszen egyszerre használják a Gergely naptárt és a holdnaptárt is, és ez utóbbi teljesen eltér a nálunk ismert naptári számítástól. Azonban még egy harmadik kalendáriumot is használtak, ami a mezőgazdasághoz kapcsolódott (hiszen az ország nagyon sokáig főként a mezőgazdaságból tartotta fenn magát): az évnek 24 szakát különböztették meg, ez határozta meg elsősorban a rizstermesztés idejét.

borito_30.jpg

Tovább

Belecsaptunk a kimchibe

Koreai Kulturális Fesztivál Budapesten

2016. október 1-jén minden Koreáról szólt, legalábbis a MOM Sport területén biztosan. A második alkalommal megrendezésre került Koreai Kulturális Fesztivál rendkívül gazdag programkínálattal várta a látogatókat. Mivel a tavalyi rendezvényen nem tudtam jelen lenni, ezért idén semmi esetre sem akartam volna kihagyni, főleg, hogy ez igazi Paradicsom a koreai kultúra iránt érdeklődőknek.

borito_blog.jpg

Tovább