Korea in Hungary

Túl a bibimbapon 1.

Rendhagyó gasztrotúrák – Gyeongsangbuk-do

2017. május 25. - Koreai Kulturális Központ

Az ételek igazi mesemondók. Mesélnek egy ország történelméről, kultúrájáról és az emberekről. A koreai konyha rajongói bizonyára kapásból fel tudnának sorolni legalább tízféle jellegzetes finomságot, és a japchae, a bulgogi, valamint a bibimbap alighanem mindannyiuk listáján ott díszelegne, méghozzá teljes joggal! Ám a koreai gasztronómia ezerszer gazdagabb, mint hinnénk, sokszor különös, sőt számunkra szokatlan étkeket rejteget, s néha tartogat meglepetéseket is. Nos, épp ez a cél Kedves Olvasó, úgyhogy induljunk most egy rendhagyó gasztro-kalandra Dél-Korea tájain. 1_gyeongju_gimbap_700x319.jpg

Tovább

A buddhizmus gyöngyszemei

A Haeinsa kolostor és a Tripitaka Koreana

A Gyeongsangnam tartománybeli (경상남도, e. kjangszángnámdo) Gaya hegységben (가야산, e. gájászán) található Haeinsa kolostor (해인사, e. heinszá) egy olyan különleges hely Koreában, amelyet minden arra járónak érdemes felkeresni. A gyönyörű és különleges természeti környezetben fekvő templom az ország legszebbjei között van, ám nemcsak szépsége teszi kiemelkedővé. Egyike ugyanis az ún. „Három Drágakőkolostornak”, melyek közül Haeinsa a dharma-t, vagyis a buddhista tanokat képviseli.

borito_visitkorea.png

Tovább

A holdnaptár rejtett ünnepei

- és ami mögötte van II.

A holdév második feléhez érve is sok jelentős és apróbb koreai ünneppel találkozhatunk. Az ősz a télre való felkészülés időszaka, télen pedig kevesebb ugyan a tennivaló, de a hideg időszak beköszöntével is fontos események színesítik a mindennapokat a koreai hagyományok szerint.

borito_44.jpg

Tovább

Él egy hős a táncban

Kardtánc (geommu)

Kedves Olvasó! Ha azt a szót hallod „kardtánc”, vajon mi ugrik be első villanásra? Talán Hacsaturján híres zenéje? Esetleg a Koreai Kulturális Központ Mungunghwa tánccsoportjának egyik gyönyörű produkciója? Bár mindkettő jó válasz, ha utóbbira szavaztál, ezúttal közelebb jársz mostani témánkhoz, mert ebben a cikkben Korea egyik ikonikus, lenyűgöző táncáról olvashatsz.

1_hearan_700x315.jpg

Tovább

Jeges koreai édességek meleg napokra

Különleges fagyik és jégkrémek Koreából

Egyre közelebb a nyár és a jó idő. A meleg napokon a koreaiak is sokszor választanak jeges édességeket, fagyikat és jégkrémeket, hogy egy kicsit lehűtsék magukat. Épp itt az ideje, hogy Ti is megismerjétek a legkülönlegesebb koreai nyári finomságokat!

700300.jpg

Tovább