Korea in Hungary

Egy kiállítás margójára

2018. március 19. - Koreai Kulturális Központ

Létezik örök körforgás? Igazi mélységében talán sokunknak nehéz megérteni, hiszen ez számunkra egy távoli, ismeretlen kultúra, vallás és filozófia egyik alaptétele. Ám én ahányszor végigcsodáltam a Koreai Kulturális Központ „Ezer év gyöngyházfényű ragyogása” címmel megnyílt kiállításának műtárgyait, egyre erősebben éreztem azt, hogy ez itt maga a kézzelfogható reinkarnáció, hisz a kagyló hagyatéka új életre kel, s immár új testbe költözve tündököl tovább.

borito_14.png

Tovább

Hanbok

A tradicionális koreai viselet története

Biztos vagyok benne, hogy már sokan csodálták meg velem együtt a hagyományos koreai viselet, vagyis a hanbok vibráló színeit és azt a kifinomult összhatást, ami viselőit övezi. Nem meglepő módon évszázadok hosszú során ível át ennek az időtlen eleganciát sugárzó ruhának a története, és bár az alapvonalak csupán keveset változtak az idők során, a történelem ezen viseletre is rányomta bélyegét,  kisebb-nagyobb változtatások formájában. A napjainkban is ismert formáját a Joseon éra késői periódusában nyerte el, és a történelmi sorozatoknak, valamint a tehetséges és kreatív dizájnereknek köszönhetően a hanbok népszerűsége újra felívelőben van.

borito_hanbok.png

Tovább

A koreai építészet története

A Koreai-félszigeten az ókorban számos kisebb-nagyobb állam jelent meg, majd tűnt el az idők folyamán. Ebből a folyamatosan forrongó, változó közegből emelkedett ki három erőteljes monarchia, melyek hosszú időre a félsziget meghatározó királyságaivá váltak: Gogoryo (고구려 – ejtsd: kogurjo), Silla (신라 – ejtsd: silla) és Baekje (백재 – ejtsd: pekdzse), melyek a Három Királyságként (삼국시대 – ejtsd: számgukside) váltak ismertté.

borito_54.jpg

Tovább

Bojagi

A csomagolás művészete

Az ajándékok csomagolásával már-már egészségtelenül sokat foglalkozom, ugyanis megrögzött véleményem, hogy a csomagolásnak passzolnia kell az ajándékozott ízléséhez, ugyanakkor tükröznie kell az ajándékozó egyéniségét is. Ezért mindig sok időt töltök el csomagolópapírok, díszdobozok, ajándéktáskák és az ezekhez passzoló kiegészítők válogatásával, amíg megtalálom azokat a darabokat, amelyek megfelelnek az elképzeléseimnek.

bojagi_borito.png

Tovább

Észak-déli buddy movie kisujjból

Confidential Assignment (2017)

Im Chul Ryung (Hyun-bin) észak-koreai különleges ügynök, akit felettese, Cha Ki-sung (Kim Ju-hyeok) elárul, és Délre szökik az államilag hamisított dollár-klisékkel. Észak-Korea megbízza Imet a klisék visszaszerzésével és Cha kiiktatásával. Az ügy felgöngyölítésére Észak és Dél összefog, Im megkapja társnak a déli piti zsarut, Kang Jin-tae-t (Yu Hae-jin). Kang valódi feladata Im nyomozásának aláásása és titkos információinak megszerzése, ugyanis Dél maga akar a végére járni az ügynek. Im és Kang kezdetben meglehetősen bizalmatlanok egymással, de hamar rá kell jönniük arra, hogy csak közös erővel kerülhetik el a börtönt/péppé verést/szitává lövést/lekaszabolást.

confidential_assingment.jpg

Tovább