Korea in Hungary

Taxisofőr (2017)

2017. október 20. - Koreai Kulturális Központ

Dél-Korea egy különleges filmmel nevez a 2018-as Oscar legjobb idegen nyelvű film díjára: a Taxisofőr (A Taxi driver) az ország egyik legkényesebb belpolitikai eseményéről, az 1980-as kvangdzsui diáklázadás leveréséről szól. 1980-ban Dél-Korea harmadik elnöke, Pak Csong Hi meggyilkolása után forrongtak a puccsal hatalmat szerző vasmarkú diktátor, Cson Duhvan ellen. Az ország több pontján is a civilek, főleg egyetemista diákok nem tetszésüknek adtak hangot.

taxisofor_borito.png

Tovább

Inspiráló mozdulatok

Tradicionális és kortárs tánc Koreában

A koreai kultúrában fontos szerepet tölt be a tánc, és a mai napig jól megfér egymás mellett a hagyományos stílus és a modern tánc több formája is. A kortárs táncosok egyre gyakrabban építkeznek tradicionális lépésekből, de k-pop előadók is egyre gyakrabban jelenítenek meg elemeket népi táncaikból egy-egy koreográfiájukban.

dance.png

Tovább

Le a sztereotípiákkal!

Koreai sztárok extrém hobbijai

Három dél-koreai sztár, akik kirívó hobbijaikkal romba döntik a róluk kialakított előítéleteket. Dél-Korea férfi sztárjai, legyen szó színészről, énekesről, gyakran kapják meg kritikaként, hogy külföldi, a mi esetünkben európai szemmel túl femininek. Trendi frizurák, irigylésre méltó arcbőr és talán ami a legszembetűnőbb, a smink használata férfiként. Pedig ezek a dolgok alapkövetelményei egy koreai sztár mindennapjainak.

cover_javitva.jpg

Tovább

A koreai népi festészet története

A koreai hagyományos festészet történetének kezdete a régmúltba nyúlik vissza, egészen az első, IV. századi síremlékekig, s a tradicionális festészet azóta is töretlen elismerésnek örvend, köszönhetően azoknak a tehetséges művészeknek, akik alkotásaik témájában és megjelenésében megőrizték, megőrzik ezeket a hagyományokat a jelenkor számára.

borito_9.png

Tovább

Taeyang újra szólózik!

A BIGBANG talán Dél-Korea egyik legsikeresebb fiú bandájává nőtte ki magát, mára szerte a világon. A rajongók számára viszont nem újdonság, hogy a banda tagjai nem csak csapatostul, hanem szólóban is jelen vannak a k-pop piacon. Nemrég G-Dragon indult el világkörüli turnéjára, és most Taeyang is bejelentette, hogy ő is hasonlóan cselekszik. A most 29 éves Taeyang volt az első tag a bandából, aki szólókarrierbe kezdett, 2008-ban debütált első EP lemezével. Most több éves kihagyás után újra nekivág a szólózásnak.

taeyang_cover_1.jpg

Tovább