Elhunyt Dél-Korea leggazdagabb embere
2020. november 23. írta: Koreai Kulturális Központ

Elhunyt Dél-Korea leggazdagabb embere

Dél-Koreában jelenleg több mint 40 dollármilliárdos él, kilencedik a legtöbb dollármilliárdos embert számláló országok listáján. Ezzel megelőzve olyan szomszédokat, mint Japán és Tajvan. Öt évvel ezelőtt mindösszesen csak 24 milliárdosa volt az országnak. Egy dolog viszont sokáig változatlan maradt, a leggazdagabb dél-koreai ember továbbra is Lee Kun-hee volt, aki ez év októberében elhunyt. A Samsung Csoport volt elnökének életpályájáról olvashattok ebben a cikkben.

samsung1_borito.jpg

Lee Kun-hee (이건희, ejtsd: I Ganhüi) 1942-ben született Lee Byung-chul (이병철, ejtsd: I Bjangcshal) harmadik fiaként. A japán Waseda egyetemen szerzett közgazdász diplomát, mesterképzését pedig az amerikai George Washington Egyetemen töltötte, ahol vállalatigazgatást (Business Administration) tanult. Szabadidejében szívesen lovagolt, autóversenyzett, kutyákat nevelt. Elnöke volt a Koreai Amatőr Birkózó Szövetségnek, foglalkozott baseballal és atlétikával. Egyszóval a gazdag fiatalok életét élte, ami nem meglepő, hiszen már apja is egy tehetős földbirtokos családból származott. 

samsung2.jpg

Lee Byung-chul, a Samsung megalapítója

Lee Byung-chul 1938-ben alapította meg a Samsungot. Lee Kun-hee 30 évvel később, 1968-ban csatlakozott a céghez, amely ekkor főként elektronikával, gépekkel, vegyszerekkel és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozott. Apja 1987-ben hunyt el, viszont Lee Maeng-hee (이맹희, ejtsd: I Menghüi), a legidősebb fiúgyerek helyett ő vette át a Samsung vezetését. Ennek oka az, hogy a Samsung alapító inkompetensnek látta a legidősebbet, önéletrajzi könyvében azt állította, hogy Maeng-hee kevesebb, mint 6 hónap alatt káoszt okozott a cégben. A kapcsolat megromlott közte és a család között, idővel a cégnél betöltött minden posztjától megszabadították. Legtöbb idejét külföldön, a sajtó figyelmén kívül töltötte. Kivételt képez az az eset, amikor 1990-ben fegyverrel és töltényekkel együtt próbált meg repülőgépen Koreába beutazni. Maeng-hee később azzal vádolta a Kun-hee-t, hogy titokban zsebre tesz az örökségből, de a bíróság az ügyet elutasította. Bár kapcsolatuk javult, Maeng-hee haláláig sem békült ki igazán a két testvér.

samsung3.jpg

Samsung fivérek apjuk temetésén: a másodszülött Lee Chang-hee (a kép baloldalán), Lee Kun-hee (középen) és Lee Maeng-hee (a kép jobboldalán)

Elnökké válása után Lee Kun-hee a vezetést a vállalati személyzetre bízta, viszont 1993-ban új irányvonalat hirdetett ki, nemzetközileg is versenyképessé akarta tenni a Samsungot, melynek termékeit világviszonylatban másodrangúnak értékelték. Ebből az időszakból származik híres mondása is: „ A feleségen és gyerekeken kívül cseréljünk ki mindent” (마누라와 자식 빼고 다 바꾸자). Többek között bírálta a koreai oktatási rendszert, a társadalom tekintélyelvűségét, ezekre vezette vissza a Samsung hiányosságait. A beosztottakat ösztönözni kezdték arra, hogy ne féljenek a hibákra rámutatni főnökeik irányába. A mennyiség helyett a minőségre fektették a hangsúlyt, nőket léptettek elő vezetői tisztségekbe és ellenezték a bürokratikus szokásokat. 

1996-ban, 11 másik üzletemberrel együtt politikai botrányba került. A bíróság az akkori dél-koreai elnök, Roh Tae-woo (노태우, ejtsd: No The-u) számára nyújtott pénzbeli juttatást kenőpénznek tekintette. 2 év börtönbüntetésre ítélték, de 3 évre felfüggesztették, majd Kim Young-sam (김영삼, ejtsd: Kim Jangszám) elnök felmentette. Az 1990-es évek gazdasági válságán sikeresen átvezette a céget, a 21. század elejére pedig a világ egyik legnagyobb konglomerátuma lett a Samsung. 2008 áprilisában adócsalással és bizalommal való visszaéléssel vádolta a bíróság, nem sokkal ezután pedig lemondott. Júliusban adócsalás vádjával elítélték, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és körülbelül 80 millió dollár bírságot szabtak ki rá. Lee Myeong-bak (이명박, ejtsd: I Mjangbák) elnök 2009-ben - mint később kiderült, kenőpénzért cserébe - felmentette. 

samsung4.jpg

Lee Kun-hee Lee Myeong-bak társaságában. Utóbbi jelenleg is börtönbüntetését tölti

2010-ben a Samsung Csoport vezetősége a Samsung legnagyobb részlegének, a Samsung Electronics vezetőjévé tette meg. Ugyanebben az évben visszatért a Samsung Csoport elnöki pozíciójába. 2014-ben viszont szívinfarktust kapott, és bár pozícióit megtartotta, a Samsung Csoport tényleges vezetője fia, Lee Jae-yong (이재용, ejtsd: I Dzsejong) lett.

samsung5.jpg

A Samsung de facto vezetője Lee Jae-yong és Mun Jae-in, a jelenlegi dél-koreai elnök

Lee Kun-hee felesége a szintúgy befolyásos családból származó Hong Ra-hee (홍라희, ejtsd: Hong Ráhüi). Apja, Hong Jin-ki (홍징기, ejtsd: Hong Dzsinggi) a japán megszállás alatt bíróként dolgozott, majd a Li Szin Man kormány tagja volt. 1965-ben ő és Lee Byung-chul közösen létrehozták a Joongang Ilbo (중앙일보, ejtsd: Dzsungáng Ilbo) napilapot, mely egészen 1999-ig a Samsunghoz tartozott. Lee Kun-hee-nek és Hong Ra-hee-nek egyetlen fiúgyermekén, Lee Jae-yongon kívül 3 lánya született. Közülük a legfiatalabb, Lee Yoon-hyung (이윤횽, ejtsd: I Junhjong) 2005-ben New York-i lakásában öngyilkos lett, a többiek viszont mind magas pozíciókat töltenek be különböző, Samsunghoz köthető vállalatoknál. 

samsung6.jpg

Lee Kun-hee lányaival és feleségével

Lee Kun-hee a haláláig a világ 73. leggazdagabb és Dél-Korea leggazdagabb embere volt, vagyona 20 milliárd dollár körül mozog. Több betegséggel is küzdött, illetve 2014-es szívinfarktusa óta gyakorlatilag magatehetetlen volt. Október 25-én, 78 éves korában hunyt el. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: britannica.com, businessinsider.com, scmp.com, nytimes.com, 

koreajoongangdaily.joins.comforbes.com

Chunhyo Kim: Samsung, Media Empire and Family: A power web

Képek forrása: seouleconews.com, mediapen.com, hani.co.kr, yna.co.kr, hankyung.com, 

successstory.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4516288772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.11.24. 08:58:29

Koreában is vannak Lőrincek, oligarchák. Csak ők maguk csinálják a politikát, kenik meg a politikusokat. Magyarországon meg fordítva van, a politikusok teszik gazdaggá az oligarchákat.

mojoking77 2020.11.24. 12:26:09

Dolgoztam koreai mérnök srácokkal, akik a Samsungnál is dolgoztak. Meg volt mondva, amikor az öreg látogatást tett náluk, hogy aznap ki mehetett be, milyen ruhát kellett viselnie, és hogy kirugás terhe mellett, nem nézhetett rá még véletlen sem a nagyfőnökre.... Vicces nép egy kicsit, de ebbe ne menjünk bele
süti beállítások módosítása