2 hét karantén Koreában - II. rész
2020. szeptember 17. írta: Koreai Kulturális Központ

2 hét karantén Koreában - II. rész

Mint említettem, mi az érkezésünk másnapján mentünk el a koronavírus tesztre. Elméletileg ehhez egy ingyen taxit biztosítottak volna háztól házig, azonban aznap reggel nagy esővel megérkezett a monszun. Arra kértek bennünket, hogy ha meg tudjuk oldani, akkor menjünk saját autóval. A teszt egy ideiglenesen telepített, konténer ellenőrző ponton zajlott.

lead_24.png

Itt néhány papírt kellett kitöltenünk, amelyekkel azonosítottuk magunkat: kik vagyunk, honnan jöttünk. A teszt levételre nem kellett sokat várni, kint szakadt az eső, de a sátor alatt nem áztunk. A konténerbe elméletileg egyesével lehet csak bemenni, azonban mi gyerekkel voltunk, így esetünkben megengedték, hogy együtt menjünk be. A konténerben két hölgy előre tájékoztatott minket, hogy pontosan mi fog történni, majd ismét azonosítottak minket. Ezt követően át kellett a konténeren belül sétálni egy másik helyiségbe, ahol egy idősebb orvos - szintén talpig védőruhában - egy vékony, hosszúkás mintavevő pálcával levette a mintákat, először orrból, majd garatból.

Nem volt fájdalmas és alig tartott néhány pillanatig. A fiunkat kicsit le kellett fogni, de egy kevés sírással ő is átvészelte. A teszt eredményét 6 órán belül küldték e-mailben: mindhármunknak negatív volt.
Fellélegeztünk, de nem hagyhattuk el a karantént. Azt a két hetet mindenképpen le kellett töltenünk. A helyi közigazgatástól egy igen jelentős segélycsomagot is kaptunk. Ez a segélycsomag a megérkezést követő 5 napon belül érkezik meg mindenkihez. A futár egyszerűen leteszi az ajtók elé. Mindhármunk részére egy külön doboz érkezett, így összesen 3 doboznyi segélyt kaptunk.

7_13.jpg

Egy doboz az alábbiakat tartalmazta:

  • 4 kg rizs
  • 10 tálka előfőzött rizs
  • 10 zacskó rámen (ramyon)
  • 6 poharas rámen
  • 1 nagy csomag szárított algalap
  • 2 marha ízű konzerv
  • 1 konzerv tonhal
  • 2 szemeteszsák (Koreában a szemetet csak bizonyos zacskóba lehet elhelyezni, ami darabáron nagyon drága)
  • 1 fél literes kézfertőtlenítő
  • 1 pumpás felületfertőtlenítő
  • 1 pár gumikesztyű
  • 5 db orvosi maszk
  • 3 db kf94 maszk
  • 1 db aerobik kötél nyújtáshoz
  • 1 csomag testre ragasztható hőmérő matrica

10_8.jpg

Fontos megemlíteni, hogy a segélycsomagot mindenki - nemzetiségtől függetlenül - megkapja, nem csak a koreai állampolgárok. Ennek tartalma minden tartományban és közigazgatásban eltérő lehet. A szöuli lakosok például egyáltalán nem kapnak ilyen adományt. Ezt egy barátomtól hallottam, aki Szöulban lakik és ott is töltötte le a karantént.

A karantén eleinte gyorsan haladt, ugyanis teljesen fordítva teltek a napjaink. A második hét már nehezebb volt, főleg egy 2,5 éves örökmozgóval. A monszun már javában tartott és mindennap esett az eső, így az ablakon keresztül még napot sem láttunk amellett, hogy be voltunk zárva.

Amit Koreában tapasztaltam megérkezésünkkor, valamint a karantén alatt és után, az számomra példaértékű, és úgy gondolom, hogy felelősségteljes, alapos eljárás a koronavírus terjedésének hatékony megelőzése érdekében.

 

A cikket írta: The Kim Family Orsi

A témában további cikkek:

Dél-Koreában okosbuszmegállók védik a koronavírus-fertőzéstől az embereket

Koronavírus: ez az ország kezelte legjobban a járványt

Képek forrása: saját képek, rappler.com; medium.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2216197626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vn83 2020.09.17. 21:17:17

Jó cikk, köszi! :)

szaboa. 2020.09.18. 07:46:49

Érdekes cikk. Viszont láttam egy-két videót ebben a témában és azok alapján Szöulban is vannak, akik kaptak ilyen csomagot, például itt: www.youtube.com/watch?v=Av5NUajstlE

A végén arról beszél, hogy az instant ételes csomag helyett ő pénzt kért. Emiatt úgy gondolom, a megállapítás nem teljesen helytálló, noha a cikk írójának ismerőse nem kapott ilyet, de Szöul nagyváros (ha emlékezetem nem csal), emiatt más lehetséges, hogy igen. Szóval ez a mondat ebben a formában véleményem szerint nagyon általánosít, nincs mögötte utána járás, csak egy barát véleménye illetve tapasztalata.

odamondó 2020.09.18. 07:46:53

Frankó. Így kéne ezt csinálni. Nem kell drága dolgokat adni. Lehetne itthon is például konzerveket adni meg instant levest stb. De persze oldja meg aki karanténba került.

A szemetes zsák Svájcban is ilyen módon működik.

Quadanium 2020.09.18. 17:27:24

Itthon mi lenne?
Miért csak ennyi?
Miért nincs paleo?
Biztos ML gyártja, O1G.
Bezzeg a Románok.

Ekrü 2020.09.18. 18:51:06

Ha mindenképp karanténban kell csücsülni két hétig akkor minek a teszt?Illetve negatív teszt esetén minek a karantén?Elképzelem itthon mekkora felháborodás lenne, ha a negatív teszt ellenére közölnék,hogy két hétre azért karanténba kell vonulni...
süti beállítások módosítása