A szépségkultusz árnyoldala
2019. augusztus 21. írta: Koreai Kulturális Központ

A szépségkultusz árnyoldala

Nők helyzete Koreában (1. rész)

Sokat hallhatunk Dél-Kora kapcsán a szépségről. Legyen szó akár szépségiparról, plasztikai sebészetről, hatékony bőrápolási termékekről vagy sminkújdonságokról – Korea mindig előkerül. Az országban minden harmadik 19 és 29 év közötti nő feküdt már kés alá a szépsége érdekében. Minden ötödik 19 és 49 év közötti nőről elmondható ugyanez.

bankok_post_plastic_surgery.jpg

Ebből két dolog következik. Az egyik, hogy a plasztikai műtétek száma több a fiatalabb korosztály tagjai között, a másik pedig, hogy Korea a plasztikai sebészet fellegvára, hazája lett. Ezért akár a szépségipar és a plasztikai sebészet fővárosaként, országaként is tekinthetünk Dél-Koreára.  

Teljesen átlagos, hogy a kislányok állkapocs, dupla szemhéj vagy orrot érintő plasztikai műtétet kérnek diplomaajándéknak vagy születésnapjukra. Sokszor már a kisiskolások kezébe is könnyen kerülhetnek plasztikai lehetőségekről szóló reklámanyagok, nem is beszélve az utcákat és metrókat ellepő óriásplakátokról. Ez utóbbiak ellen Soul önkormányzata 2015 óta tenni akar, de teljes kitiltásuk még nem történt meg. 

Noha kicsit morbid, de érdekes jelenség, hogy az egyik koreai plasztikai sebészet előterében egy kiműtött állkapcsokból álló torony is látható, bizonyítva ezzel a cég hatékonyságát és az állkapocsműtétek sűrű előfordulását.

jawbone_tower.jpg

Az ideális koreai nő nagyon fehér bőrű, vékony, nagy szemei vannak, dupla szemhéja és finom állkapcsa. Annak ellenére váltak ezek a vágyott formákká, hogy a legtöbb koreai nő nem így születik. A nagy állkapocs, a kerek idomok és a nem kifejezetten fehér bőr mégis stigmatizálttá vált a koreai társadalomban. A könnyen elérhető és mindennapos plasztikai műtét lehetőségek miatt a társadalom furcsán néz azokra, aki nem „csináltatják meg” a kívánalmaknak nem megfelelő testrészüket, hiszen „csúnyák akarnak maradni”. Ők a stigmatizálás és az előnytelenebb külső miatt hátrányt szenvednek a munkavállalás és a párválasztás területén is. 

Miért is írom ezeket le? Hogy lássuk, a bőrápolási szokások, a smink és a plasztikai műtétek együttesen alakultak elvárássá Korea nőtársadalma számára. 2018 novemberében Korea egyik legnagyobb kávézó láncának, a Yogenpressonak az egyik üzletéből az első munkanapján rúgtak ki egy lányt, mert rövid hajjal és smink nélkül ment be dolgozni. Miután az ügy napvilágot látott, a cég bocsánatot kért és az érintett hölgyet is kárpótolta, az eset mégis jól mutatja, hogy milyen elvárásokkal kell szembenézniük a nőknek Koreában. 

ani-kolleshi-640938-unsplash_orvos.jpg

Ezzel nem azt állítom, hogy ezek az elvárások és nyomások csak Korában léteznek, oldalakat lehetne írni az európairól is, mégis mintha Koreában a social media platformok, a bőrápolási és smink hagyományok, a szépségideál és a plasztikai műtétek okán kicsit magasabb lenne ez az elvárási szint. De érdekes megfigyelni, hogy a globális trendek nem maradnak hatástalanok Korában sem, a nőtársadalom egyre inkább válaszol ezekre a kihívásokra. Sorozatunk következő részei ezeket a kérdéseket járja majd körül. 

 

A cikk szerzője: Balassa Zsófia, a BazsiBeautyBlog írója

Források:

buzzfeed.com

diggitmagazine.com

scmp.com

medicaldaily.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8414986582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2019.08.23. 09:05:06

A cikk a koreai plasztikai sebeszek egyesuletenek szponzoralasaval keszult.

232323 2019.08.23. 09:05:10

hat ez van.

a tarsadalom stigmatizalja azt a ferfit is akinek nincs 50es bicepsze, mercedes a segge alatt es min 185 centi magassaga.

hat ez van. :-)

majd mindenki keres olyan part es minkat maganak ahol elfogadjak vagy kivagatja magabol a csontokar. hol itt a baj?

Szalay Miklós 2019.08.23. 09:05:59

Egy általános összfoglaló a testi szépségről, annak hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról:

egyvilag.hu/temakep/064.shtml#p2

Ez meg itt egyebek mellett a nemek társadalmi helyzetéről szól, meg hogy hogyan lehet ezt józan módon szemlélni és kezelni:

egyvilag.hu/temakep/049.shtml#p8

acycloren 2019.08.23. 09:06:04

Most erősen gondolkodom, hogy belinkelem egy ismerősöm instagramját, a csajnak olyan hegyes állat faragtak, hogy hihetetlen. Az orra is pengeszerű, a szemei is meg vannak csinálva. Gondolom kislányként nagyon csúnya lehetett, ezért a milliomos (hagyományos ázsiai halfejű) apjától kikövetelte, hogy kaphasson új arcot. Én sose fogom megérteni, hogy ázsiai szülők ezt hogy tudják támogatni, hogy a gyerekük gyűlöli a saját arcát, amit a szüleitől kapott genetikailag és belemennek, hogy kapjon az ő pénzükön új arcot.

steery 2019.08.23. 15:50:16

A kozmetikai és plasztikai cégek pénzéhsége ezúttal is felülírja a józan ész és a természetes megjelenés szabályait. Nálunk például évtizedek óta nagy divat, hogy a fiatal nőket rábeszélik arra a galád kozmetikusok, hogy csúfítsák el magukat. Például kitépetik a szemöldöküket, aztán újrarajzolják-festik, hogy minél madárijesztőbbek legyenek. A végeredmény egy szégyenletes, ronda katasztrófa. És a férfiaknak ilyen ostoba és ronda nők közül kell választaniuk párt maguknak. Agyrém. Ha szólsz érte, hogy hé, cicám, de ronda vagy, akkor megsértődik, noha pontosan tudja, hogy igazad van. Ha nem szólsz érte, akkor meg bámulhatod a ronda képét és szégyenkezhetsz miatta az ismerőseid, családod előtt, hogy milyen ronda banya a barátnőd. Így is gáz, úgy is gáz.
A kozmetikai ipar ilyen "alkalmazása" lényegében ember elleni bűncselekmény.
süti beállítások módosítása