Szöulban járva nézz a lábad alá!
2018. november 15. írta: Koreai Kulturális Központ

Szöulban járva nézz a lábad alá!

A bevásárlóközpontok különös, földalatti világa

A metropolisz, avagy „a város, ami soha nem alszik” éjjel-nappal pezseg-nyüzsög. A tekintetet a nap huszonnégy órájában éppúgy vonzzák a királyi épületek jellegzetes sziluettjei, mint az eget karcoló fém- és üvegpaloták lélegzetelállító látványa. Ám alig pár tízméternyi mélységben legalább ennyire izgalmas, noha más jellegű világ nyílik meg a lábunk alatt. Ez a hatalmas földalatti birodalom sajátos, külön életet él, és ez az a hely, ahová ha nem ereszkedtél alá, akkor tulajdonképpen nem is jártál Szöulban.  

header_1.jpg

Szöult a négy évszak minden áldása és átka képes sújtani, kezdve a nyári, tűző forróságtól és özönvízszerű monszunesőktől, egészen a vastag, fehér hólepelig és a jegesen süvítő januári szelekig. Szeretnél karácsonyi vagy újévi ajándékot venni, randizni, egy finom meleg levest enni a barátaiddal, de a cudar időben a jó kutyát is kár lenne kiengedni? Semmi gond, csak menj le néhány tízméternyit és mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet.

A Yeongdeungpo (영등포구, ejtsd: jangdüngpo), a hangyaboly

2_yeongdeungpo_2_698x358.jpg

Induljunk el a kályhától, mivel kétségtelen, hogy mindennek van közepe. Szöul közlekedési csomópontjaként az 1. metróvonalon található Yeonggeungpo-t szokás említeni, ahol nap, mint nap óriási embertömeg mozog, hömpölyög, kel át, utazik le-föl, jobbra-balra és mindenféle, meg azzal ellenkező irányba - nemcsak a helyiek, hanem a turisták tízezreit is beleértve.  Ezt a földalatti bevásárló negyedet három szekcióra osztották fel, javarészt árucikkek és korosztályok vásárlási szokásai szerint. Az amúgy sem pangó üzletek forgalma egyenesen egy hatalmas hangyabolyra hajaz, pláne azóta, hogy 2009-ben megnyitották a lenyűgöző Time Square Mall bevásárló- és szórakoztatóközpontot a föld felszínén, ami persze csak egy mozgólépcsőnyire van a földalatti Kánaántól.  

Ruha-cuccos vásár és röpke városnézés a Jonggak (종각, ejtsd: dzsonggák) metróállomásnál  

3_jonggak-_700x429.jpg

A történelmi belváros alatt vagyunk még mindig, mégpedig a nevezetes 1. metróvonalon, a két híres királyi palotához is közel eső Jonggak megállóban. Itt szinte bármerre is veszed az irányt, máris az egyik legnépszerűbb boltos-utca valamelyikében találod magad. Ha kozmetikumokra, vagy régiségekre vadászol, akkor ez nem az a világ, ami elsősorban rád vár, mert itt bizony főleg ruhaneműt találni, azt viszont minden mennyiségben, bár nem mindig minden minőségben. Egy biztos, ha kitartó vagy és kényelmes cipő van rajtad, a legújabb trendtől, a retrón át egészen a sztárok sorozatokban viselt cuccainak a hasonmásáig itt mindent fellelhetsz. S ha még bírod talpalással, a felszínre emelkedve megcsodálhatod Szöul egyik legizgalmasabb magas épületét, a Jongno Tower-t (종로타워, ejtsd csak angolosan, ahogy a koreaiak ’dzsongno táwö’-nek), majd pedig ballagj el az innen hajításnyira található történelmi „haranglábhoz”, a Bosingak-hoz  (보신각, ejtsd: poszingák).

4_jonggak_jongno_tower-_700x400.jpg

5_jonggak-bosingak_700x428.jpg

A felhőkarcolók között szerényen meghúzódó, hagyományos stílusban megépített harangláb nemcsak arról nevezetes, hogy minden év végén éjfélkor itt kongatják meg a Joseon-katonáknak öltözött testőrök a hatalmas buddhista harangot az összegyűlt ünneplő tömeg előtt, hanem kalandos történetéről is. Illik tudnunk, hogy ez adta magának a negyednek, illetve az állomásnak is a nevét, hiszen a „jong” azt jelenti „harang”, a „gak” pedig azt, hogy „pavilon”. Elődjét eredetileg a mai Insadong kapujánál állították fel 1396-ban, és arra volt hivatott, hogy jelezze az időt, no meg a városkapu nyitásának és zárásának időpontját a Joseon királyság korában. 33-szor kongatták meg (a buddhizmus 33 mennyországa) hajnali 4 órakor, azaz kapunyitáskor, és 28-szor (a zodiákus 28 napállása) este 10-kor, amikor is bezárták a kaput, és ezzel egyúttal elég határozottan aludni küldték a város népét. Néhány viszontagságos év után a híres harangláb 1413-ban került mostani helyére, a Jonggakra, és 1979-ben rekonstruálták jelen arculatára.       

Goto Mall and Famille Station

6_gotomall-famille_station_699x449.jpg

Fura egy név ez a „Goto”. Azt hihetnénk, hogy az angol „go to” (azaz menj valahová) használatával keletkezett, ami így azt jelenthetné, hogy „menjél a boltba”. Csak hát nem erről van szó.  A „goto” a koreai „gosok temineol„ (고속테오 미네 놀rövidítése, ami azt jelenti: express buszpályaudvar, vagyis a Goto Mall nem más, mint „bevásárlóközpont az expressz buszpályaudvarnál”. S hogy miért emlegetik együtt a „Famille Station”-nel? Nos, mert ők ketten alaposan összenőttek, a köztük lévő földalatti tér hatalmas földalatti vásárcsarnokká vált, amit a „hölgyek bevásárló paradicsomaként" tartanak számon. Ez a hosszan kígyózó, óriási folyosó a 7. metróvonalon található Banpo állomást köti össze az Express Bus Terminal megállóval (3.,7. és 9. vonal csomópontja), és ezernyi kis bolttal van szegélyezve, amelyek elsősorban különféle nőcis holmikat kínálnak, kalaptól a harisnyakötőig. A legújabb divat szerint varrott rucik, hozzávaló kiegészítők, kozmetikai varázskencék, lakásdíszek és még nagybani virágboltok tömege is csábítja a határozottan turkáló női- és nyakukat tekergető, elveszettnek tűnő férfi vásárlókat. A megéhezetteket és megfáradtakat kisebb-nagyobb éttermek, kávézók és cukrászdák várják, sőt kikapcsolódásképpen a számos (és elképesztően kényelmes) mozik valamelyikében a legújabb filmeket is megnézhetjük ebben az óriási, csili-vili „vakond-járatban”.    

Myeongdong (명동, ejtsd: mjangdong ), a szöuliak földalatti „Labyrinthosa”

7_labirintus-239841_2_700x405.jpg

Ha olvastad már a görög mitológiának azt a fejezetét, amelyben Thészeusz legyőzi a bikafejű Minótauroszt a Kréta szigetén található Labyrinthosban, akkor tudod, miről van most szó. Bizony, a ma is használt „labirintus” szó a görög eredetre utal, ami olyan szobák és folyosók kesze-kusza, szövevényes hálózata, ahonnan ember élve ki nem jut! (Persze, Thészeusznak könnyű volt, hisz nála volt a szépséges Ariadné fonala, így ki is talált a reménytelennek látszó útvesztőből). Nos, ha a szöuli Myeongdong földalatti bevásárlóközpontba visz a jó sorsod, akkor megérted Thészeusz baját.  

8_myeongdong-6-_700x360.jpg

A tucatnyi lejáratánál senki nem osztogat kivezető fonalat, így nem árt, ha viszel magaddal egy térképet, ha errefelé aláereszkedsz. Igen, ha eddig nem tudtad elképzelni sem, hogy milyen lehet girbe-gurba, ide-oda torkolló utcákon bolyongani a föld felszíne alatt, amelyeket persze ezerféle kisbolt szegélyez, és esetleg harmadszor érsz ugyanoda vissza, akkor ezt az érzést itt átélheted. Már-már megijednél, hogy sosem látod meg a napfényt, de a számtalan kijárat egyike persze mégis kivezet. Méghozzá nem is akárhová, a belvárosba, két királyi palota (Gyeongbok és Changdeok), valamint a Namsan határolta terület közepén! S itt vajon mibe botlasz ismét? Hát a híres Myeongdong piacba és az üzletek, boltok és utcai finomságok elképesztő kínálatába! Bár a belvárosban vagyunk, ha a Myeongdongot választjuk vásárlásra, nem kell a zsebünk legmélyére nyúlni, az árak a középkategóriában vannak, és éjjel elégedetten próbálgathatjuk mindenféle kategóriában beszerzett kincseinket a tükör előtt.    

COEX, a hatalmas és hihetetlen

9_a_coex_starfield_library_3_700x465.jpg

A COEX akár Alice ázsiai Csodaországa is lehetne, ami ez esetben éppen Szöulban található. Egyrészt azért, mert az ország legnagyobb, legsokoldalúbb földfelszíni bevásárlóközpontja, másrészt pedig Ázsia leghatalmasabb földalatti üzlet-, éttermi- és szórakoztató paradicsoma.  Már a helye is az egyik koreai csodára utal, mivel a 2. metróvonalon található „Samsung” megállónál lelhető, amiről szintén egy koreai csoda jut az ember eszébe. A 165 négyzetkilométernyi birodalmon elterülő bevásárlóközpont nemcsak hazai és külföldi márkás üzletek százainak ad otthont, de tengeri akvárium, kaszinó, Megabox filmszínházak is várják a látogatót. Itt található a világhírű Starfield könyvtár (képünkön) és még egy kimcsi múzeum is! Szóval, aki először keveredik ide, egy kicsit valóban úgy érezheti magát, mint apró Alice a hatalmas Nyúl üregében. Ám ez tényleg csak pár pillanatig tart, mert a COEX-et úgy találták ki, hogy emberközeli legyen és néhány perc múlva bárki otthonosan mozogjon ebben a hétköznapi földlakóknak kitalált Csodaországban.   

10_a_coex_aquarium_700x393.jpg

 

A cikket írta: Csajka Edit

Forrás: Visit Korea, TripZilla

Képek forrása: KTO, Visit Korea, Korea Herald Photo      

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2314371863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása