Hanbok
2018. március 14. írta: Koreai Kulturális Központ

Hanbok

A tradicionális koreai viselet története

Biztos vagyok benne, hogy már sokan csodálták meg velem együtt a hagyományos koreai viselet, vagyis a hanbok vibráló színeit és azt a kifinomult összhatást, ami viselőit övezi. Nem meglepő módon évszázadok hosszú során ível át ennek az időtlen eleganciát sugárzó ruhának a története, és bár az alapvonalak csupán keveset változtak az idők során, a történelem ezen viseletre is rányomta bélyegét,  kisebb-nagyobb változtatások formájában. A napjainkban is ismert formáját a Joseon éra késői periódusában nyerte el, és a történelmi sorozatoknak, valamint a tehetséges és kreatív dizájnereknek köszönhetően a hanbok népszerűsége újra felívelőben van.

borito_hanbok.png

A hanbok (한복, ejtsd: hánbok) napjainkban leginkább ünneplő ruhaként szolgál, melyet hagyományos ünnepnapokon és fontos eseményeken, például esküvőkön viselnek. Ez azonban nem mindig volt így. Ahogy azt a történelmi sorozatokban is láthatjuk, egykoron mindennapos viseletnek számított, és mióta írásos feljegyzések vannak az ország történelméről, azóta szerepel a fennmaradt írásokban. Bár az adott történelmi kornak, társadalmi elvárásoknak megfelelően voltak kisebb-nagyobb változások a viseletben, a lényeges tulajdonságai nagyjából változatlanok maradtak.

A szinte komplett koreai történelmen átívelő múltja mellett a hanbok a koreai esztétika egyfajta megtestesítője is. A viselet letisztult, elegáns, ugyanakkor az egyszerű, tiszta színek alkalmazásával vibráló megjelenést biztosít viselőjének. A hanbok a vonalak tisztaságára, a körvonalakra és ezek térben való elhelyezésére koncentrál, mely jellemzően a koreai művészetek sajátja.

2_kep_hanbok.jpg

A hanbok eredete a Három Királyság idejére tehető, amikor a Koreai-félszigetet a három nagy királyság, Gogoryeo (고구려, ejtsd: kogurjo), Silla (신라, ejtsd: silla) és Baekje (백재, ejtsd: pekcse) uralta. A fennmaradt emlékek alapján az akkoriban élők már hanbokot viseltek, a férfiak baji-t (바지, ejtsd: badzsi), vagyis nadrágot, a nők pedig jima-t (치마, ejtsd: csima), vagyis hosszú szoknyát és hozzá rövid felsőrészt, jeogori-t (저고리, ejtsd: dzsogori).

A hanbok esztétikájának egyik fő aspektusa a szépség sejtetése; ugyanis a számos rétegből álló viselet nem hagy szabadon túl sok bőrfelületet, és bizony elég sokat bíz a fantáziára, hiszen a hangsúlyos, bő szoknya lehetetlenné teszi a hölgyek tényleges alakjának megmutatását. A „puszta formaságok” helyett a viselő szépségére és jó ízlésére helyezi a hangsúlyt, és hagy némi teret a képzeletnek is.

A Joseon-kor neokonfuciánus társadalma, mint oly sok minden mást, a hanbok viselését is szigorúan szabályozta. A cél a kivillanó bőrfelület redukálása volt, mind a hölgyek, mind az urak esetében. A hölgyek ennek érdekében a szoknya alatt 3 réteg nadrágot és alsószoknyát, a felső rész alatt pedig szoros ingecskét viseltek. Ez a réteges öltözködés biztosította a megfelelő „takarást”, valamint azt is, hogy míg a felsőrész egy kicsit többet engedett következtetni, arra csak tippelni lehetett, mit rejt a bő szoknya. A hosszú ruhák mellett az urak rangjuknak, társadalmi státuszuknak megfelelő kalapot viseltek, a hölgyek pedig egy hosszú kabátszerűséget, a durumagi-t (두루마기, ejtsd: durumági) terítettek a fejükre, hogy ezzel takarják el arcukat, ha az utcán sétáltak.

Bármennyire is logikátlannak tűnik, a leglengébb viselet is ebben a szigorúan szabályozott konfuciánus érában volt jelen. Ugyanis ekkor volt divat a nők mellét szabadon hagyó ruházat is. Ez azonban nem mindenkinek volt megengedett. Csakis azok az anyák viselhették ezt a finoman szólva is lenge öltözetet, akiknek fiuk született. Hogy miért? A válasz meglepően egyszerű, a kor patriarchális társadalmában a fiúgyermek születése rendkívül fontos eseménynek és dicsőségnek számított, ez a ruha pedig egyfajta jelzés volt a társadalom felé és bizony némi –szó szerint – kendőzetlen dicsekvése is a hölgyek részéről, miszerint fiút szültek, az ő táplálásuk pedig büszkeséggel tölti el őket. Vagyis a ruhából kivillanó mellek egyfajta kivételezett státuszt jelentettek, és a kor már-már prűdnek nevezhető társadalma elfogadta ezt. 

3_kep_hanbok_blog_joins_com.jpg

Az idő előrehaladtával a hanbokok kicsit provokatívabbá váltak, a felsők rövidültek, a felső szoknyáik feltűrésével pedig a hölgyek láthatóvá tették az alsószoknyákat is. Ezt követően ismét konszolidáltabbá váltak a ruhák, majd a 19. század és a felbukkanó misszionáriusok új korszakot nyitottak az öltözködésben. Az 1920-as években jelent meg a Shinyeosong (sinjoszong; jelentése új nő) fogalma, mely a nyugati ruhákat viselő hölgyeket jelentette.

4_kep_hanbok_wikipedia.jpg

Mindeközben az urak békésen hordták megszokott ruháikat, melyeket szépen lassan nyugati stílusú öltözékre cseréltek. Így a hanbok az évszázadok hosszú során először háttérbe szorult, majd lassan kiszorult a mindennapokból, és ünnepi öltözékké vált. Napjainkban azonban ismét egyre nagyobb figyelmet kap mind Koreában, mind nemzetközi szinten, köszönhetően a hallyu-nak, a történelmi sorozatoknak és rajongóiknak, valamint a tervezőknek, akik a klasszikus vonalak megőrzése mellett képesek voltak úgy újragondolni a hanbokot, hogy azt a fiatalabb korosztály is szívesen viselje, akár a hétköznapokon is.

5_kep_hanbok_shopandbox.jpg

Néhány jótanács hölgyeknek a hanbok viseléséhez:

  • mindig viseljük a megfelelő alsóruházatot is, hiszen ez adja meg a ruha szép esését!
  • mivel a hanbok felső részének szabása direkt a nyak kecses vonalát hangsúlyozza és oda tereli a tekintetet, ezért nem ajánlott nyaklánc és fülbevaló viselése. Ha ragaszkodunk a fülbevalóhoz, akkor egy visszafogott darabot érdemes választani, és lehetőleg a smink is diszkrét legyen!
  • a frizura is legyen visszafogott, érdemes olyat választani, amely szabadon hagyja a nyakat!
  • a hajat érdemes a hajszínhez illő hagyományos díszekkel díszíteni, azonban ügyeljünk rá, hogy ne essünk túlzásokba!

 

A cikket írta: Szabó Dóra

Források: New Hanbok Project 2014, Hanbok Advancement Center; New Hanbok Project 2015; Hanbok Advancement Center; The Story of Hanbok; Hanbok Advancement Center

Képek forrása: kimmehee.com, blog.joins.com, wikipedia.org, shopandbox.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3013724408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása