Ég és föld között
2017. december 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Ég és föld között

Szöul legújabb építészeti csodája, a Lotte World Tower

Sokan úgy tartják, hogy a dél-koreai metropolisz egy gigantikus élőlény, amely soha nem alszik, viszont folyton változik. Mesterien elegyíti a régi paloták világát a legmodernebb építészeti kihívásokkal, lüktet, zakatol, átvarázsol, elnyel, majd valami teljesen meghökkentővel áll elő. Ha csak egy évet is kihagysz, máris lemaradtál Szöul új csodáiról, amikkel újra meg újra meglepi és elkápráztatja a szájtátva ámuló látogatót.

1_cover.jpg

Aki 2017 áprilisa után a Han folyó déli partján sétál, annak már messziről a szemébe ötlik egy, a felhőkarcolók közül is messze kiemelkedő, ezüstösen csillogó „égimeszelő”, a Lotte World torony. Ami azt illeti, a környék és az itt található Lotte World vidámpark már régen kedves ismerőse a szöuliaknak, sőt még a turistáknak is, hisz a szórakozni vágyók zöme évek óta itt múlatja az idejét. Amire azonban újabban errefelé mindenki felkapja a fejét, és mereven az égre bámul, az az idén április 3-án átadott 555 méter magas, karcsú és fenséges Lotte World Tower & Mall. Ez a magányosan feszítő csoda Dél-Korea legmagasabb, s egyben a világ ötödik (!) legmagasabb építménye, amely a szórakozás, kikapcsolódás és a kultúra szószerinti fellegvára, sőt, annál is jóval több. Építése öt évig tartott, és kívül-belül szemkápráztató, olyan hely, ahol még a lélegzetünk is eláll.

2_b.jpg

S hogy mi mindennek lehet helyet találni egy ekkora nagy toronyban? Nos, vannak itt bevásárlóközpontok, színházak, mozik, irodák, még egy luxushotel is vár szemkápráztató kilátással rendelkező uszodákkal, szivárványszínű koktélokat felszolgáló bárokkal. S mindezek tetején ott uralkodik egy igazi korona, a Seoul Sky (Szöul égboltja) kilátó. Ha Szöult szeretnéd fentről csodálni, ezt a város több pontján számtalan kilátóból megteheted, de ehhez fogható, már-már földöntúli élményt egyikük sem kínál. A Sky Shuttle (Égi járat) nevű hipersebességű lifttel se perc (vagyis 600 m/perc) alatt juthatunk a szédítő magasságba, hogy azután átlátszó üvegpadlón találjuk magunkat, és felhőkön sétáljunk az alattunk elterülő Szöul fölött, miközben karunkon az összes szőrpihe feláll és hátunkon a hideg futkos.

3_b_lotte-_skyshuttle1.jpg

Utazás a Sky Shuttle lifttel

Ahhoz azonban, hogy ide felrepülhessünk, először is az alagsorba kell lejutnunk. Erről a szintről indul tudniillik a Sky Shuttle, és egy nem akármilyen kiállítás is vár ránk. A médiavilág legmodernebb technológiái segítségével ugyanis a szemünk előtt elevenedik meg Korea több ezer éves történelme, így a szuperliftre való várakozás észrevétlenül elröppen, miközben a tengeren csatázunk Yi Sunshin admirális katonáinak oldalán, és virtuális sétát teszünk Jeongjo (정조 e. csangdzsó) király, azaz Yi San trónusa körül. Aztán már csak ki kell fizetni az 50 000 wont (kb. 12 000 Ft), a szuper sebes ”égi utazásért”, amely összegért egyébként már a Szöul-Busan távolságot is megtehetjük a híres KTX-szel. Ennél persze olcsóbban, kb. a fele összegért és jóval lassabban is fel lehet jutni, de a Sky Shuttle-ben, ebben a kétszintes liftben utazni – ahol vetített, kavaró felhők között repülhetsz – feledhetetlen élményt jelent.

4_b.jpg

A Seoul Sky, a világ legmagasabb üvegpadlós kilátója

A Seoul Sky a torony 117-123. szintjeit foglalja el, és a panoráma kilátót úgy alakították ki, hogy az egész város belátható legyen. Az úgynevezett obszervatórium szintje kétemeletnyi magas üvegablakokkal rendelkezik, azért hogy összefüggő kilátást nyújtsanak, valóban az ég és a föld között. A „Sky Deck”, vagyis az égi kilátó 478 méter magasan van, s ez egyben azt is jelenti, hogy a világ legmagasabb üvegpadlós kilátóján találod magad. Az üvegpadló, amin óvatosan, hüledezve lépdelsz, 45 mm, szuper erős, speciálisan edzett üvegből készült, amelyről azt írták az újságok, hogy még néhány elefántot is bőven elbírna. Nos, hogy ez az érvelés meggyőz és megnyugtat-e, esetleg küzdesz-e tériszonnyal, és azt le tudod-e győzni, vagy sem, azt csak te tudhatod, de az egészen bizonyos, hogy ilyen lebegő, súlytalan és szürrealisztikus élményben máshol nem lesz részed. Csak itt a Lotte World Towerben, Szöul felett, felhőn járva, valahol ég és föld között.

5_b.jpg

 

A cikket írta: Csajka Edit

Források: seoulsky.lotteworld.com, airvan.kr, saját élmény

Képek forrása: airvan.kr, yonhap news       

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8913497829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása