Törj, zúzz vagy szundíts egyet!
2017. november 23. írta: Koreai Kulturális Központ

Törj, zúzz vagy szundíts egyet!

Stresszoldás koreai módra

Eleged van? Kivagy? Szétrobbansz? Stresszelsz? Ki ne ismerné ezeket a szavakat vagy talán magát az érzést is felgyorsult, követelőző világunkban? A stressz – angolból magyarra fordítva – annyit tesz: nyomás, feszültség. Bizony, az is igaznak bizonyult mára, hogy ez a folyamatosan feszült, szorongást okozó lelkiállapot súlyos testi nyavalyákhoz vezethet. A stressz ma már nemcsak hogy népbetegség, hanem világjárvány, amelytől a dél-koreaiak – ismert okok miatt - a legtöbbet szenvedő népek közé tartoznak. De nem olyan fából faragták ám őket, hogy ne találták volna ellenszerét vagy legalábbis enyhítését a bajnak! Íme, a három legérdekesebb!

1_1.png

Üsd agyon a televíziót!

(Persze, nemcsak azt és főleg nem a tiédet…)

A Hongdae-negyed Szöul egyik legfelkapottabb, éjjel-nappal nyüzsgő, bulizós városrésze. Van itt egy ház, ahová ha betérsz, a zárt ajtók mögül éktelen csörömpölésre, ordításra, puffogásra riadhatsz, amibe olykor hatalmas vihogások, hörgések vegyülnek. A kezdő látogató már-már nyúlna a telefonjáért, hogy hívja a 112-es számot (rendőrség), mert véli, hogy valami krimi közepébe csöppent, ám hamar megnyugtatják, hogy ez csak a „Rage Room”, vagyis a „Dühöngő”. Ami itt történik, az nem gengszterek leszámolása, sem horror, és csöppet sem illegális, viszont eléggé erőszakos. Bizony igaz: a szöuliak jó része idejár, hogy a napi darálóban felgyülemlett dühét kiadja, vagy jó nagyokat hahotázzon a porrá zúzott cserepeken ugrálva, ahová esetleg épp a főnökét képzeli. Vagy akit akar.

2_a_-torj-maxresdefault_3_700x394.jpg

A „Dühöngő” tulajdonosa a 31 éves Steve Kim, aki idén áprilisban nyitotta meg az egyre népszerűbbé váló üzletét, így magyarázza döntését: „Barátaimmal már régóta törtem a fejemet egy ilyen megoldáson, amit a saját munkahelyi tapasztalataink ihlettek a feszültség levezetésére. Amikor másoknak is elmeséltük, a legtöbben menőnek tartották az ötletet, de például a szüleim azt hitték, hogy megőrültem.”    

A felgyülemlett gőz ilyetén, fizikai erőszak révén történő kieresztését persze meg kell fizetni. A megkönnyebbülni vágyó vendég ötféle program közül választhat, úgymint „vandalizmus”, „csapkodás”, „pusztítás”, „totális megsemmisítés” és „tomboló ökörködés”. Ez attól függ, hogy mennyi pénze van, és hogy miket és mennyi mindent szeretne szétverni a rendelkezésre álló maximum 15 perc alatt. A skála 20 000 ezer won (kb. 5000 Ft) és 180 000 won (kb. 43 000 Ft) között mozog.

3_700x429.jpg

A biztonság persze nagyon fontos, hiszen a verekedni vágyó delikvens kap „védőruhát”, sisakot, védőszemüveget, kesztyűt, stb., így magában nem ejthet kárt. Az USA-ban, Európában is működnek hasonló dühöngőszobák, sőt 10 évvel ezelőtt már Dél-Koreában is volt egy kisebb méretű, az azonban ilyen-olyan okok miatt rövid időn belül lehúzta a redőnyt. Hogy Steve Kim háza hosszú életű lesz-e, azt nem tudni. Az viszont biztosan látszik, hogy a 20-30 éves fiatalok körében egyre népszerűbb, és egyre hosszabb sorok kígyóznak a szöuli „Dühöngő” előtt.

Húzd a lóbőrt a kávéházban!

4_700x394.jpg

Nos, ez a mondat bizony még nem is olyan régen szentségtörésnek számított volna. Hogy mit is csinálj a kávéházban?! De hisz oda finom kávét szürcsölni, jókat pletykálni vagy félhomályban elbújni jár az ember, nem? Nos, Dél-Korea kávézóinak többségében is így van ez, ám gombamód szaporodnak az úgynevezett „nap cafék”, ahová nem másért, mint elsősorban egy jó kis szunyókálásért térnek be az emberek. („nap” angolból fordítva szundítást, durmolást jelent).

Európa mediterrán országaiban, Dél-Amerikában a lakosság nagy része a kora délutánt sziesztázással tölti, ám az örökké nyüzsgő „pali! pali!”- kultúrájú Dél-Koreában a napközbeni bóbiskolás hagyományosan mélyen megvetendő lustaságnak számított. Kétségtelen, hogy a korábban nagy szegénységben élő ország hihetetlen gazdasági fellendülése többek között a mértéktelenül sok és hangyaszorgalmú munkavégzésnek köszönhető. Egy legutóbbi felmérés szerint az OECD országok közül ma is Dél-Korea az, amelyik a leghosszabb napi munkaidővel büszkélkedhet, s ebben csak Mexikó előzi meg.

5_700x447.jpg

Az idők azonban változnak, és ma már egyre kevesebben szeretnék feláldozni egészségüket a munka oltárán, így aztán elsősorban Szöulban, a „soha nem alvó metropoliszban” csak úgy szaporodnak a kávézók, ahová - leginkább ebédidőben - eljárnak csicsikálni az emberek. Két éve még elsősorban a fiatalabb korosztály kedvelte és vette igénybe ezt a szolgáltatást, mára azonban a 40-es, 50-es, sőt a 60-as korosztály részvétele is igencsak megugrott, 2015 óta 117%-al nőtt, miközben a fiatalok száma is folyamatosan emelkedik. 

6_700x417.jpg

A „szundító kávéházak” immár kínálatukat is egyre növelik, a függőágyaktól a sejtszerű alvófülkéken és hatalmas babzsákokon át az állítható kényelmi fotelokig és baldachinos ágyikókig minden fellelhető.  A Gangnam-központú „Mr. Healing” hálózat például 60 szolgáltatóházzal várja országszerte a megfáradtakat egy kis durmolásra, és igénytől függően rendelkezésükre állnak gyengéden ringató, masszírozó fotelek is. Az egyórás pihenés 6 000 won (kb. 1 500 Ft) és 25 000 won (kb. 6 000 Ft) közötti összegbe kerül, attól függ, kér-e a kedves vendég üdítőt, lágy klasszikus zenét vagy esetleg tengernek morajlását.   

Bámuljunk együtt a semmibe!

7_space_700x420.jpg

Ha ironikusak akarunk lenni: a semmibe bambuláshoz igazán nem kell olyan messzire menni, hisz hajnali 6-7 óra felé pontosan ez történik a zónázó vonatokon és a metrókon, nem? Csakhogy a koreai „spacing-out” egyáltalán nem erről szól! Nos, lássuk, akkor miről is van szó?

2014-ben történt, hogy a vizuális művészetekkel foglalkozó Woops Yang úrban - aki akkoriban agya összes akkumulátorát lemerülve érezte, szíve össze-vissza kalimpált, és ráadásul elolvasta a New York Times egyik cikkét, ami így hangzott: „A koreaiak az össznépi idegösszeomlás szélén állnak” – feltámadt a nemzeti büszkeség és tenni akarás.  Ekkor behunyta a szemét, és megjelent előtte egy zöld rét, ahol rengeteg honfitársával együtt ott üldögélnek mozdulatlanul, és az égegyadta világon semmit nem csinálnak.

Most persze, mondhatjátok, hogy, no de ezt már több ezer éve kitalálták, és úgy hívják: meditáció. Csakhogy ez nem az, sem lebonyolítását, sem mélyfilozófiáját tekintve, bár, ha jól csinálják, hasonlóan eredményes lehet. Ráadásul egy ilyen profán összehasonlításon a jó öreg meditáció joggal meg is sértődhetne, hiszen neki jóval több és elmélyültebb tartalma van.

8_space-out-doing-nothing-_700x393.jpg

A „space out” ebben a vonatkozásban leginkább a „kiürítéssel” azonos, s valóban agyunk tehermentesítését, zaklatott lelkünk elcsendesedését célozza. Csakhogy Woops Yang úr a „Spacing Out” intézményét évente kiviszi a szöuli Ichon Hangang parkba, ahol a 60-70 kiválasztott résztvevőt megversenyezteti. Ugye a versenyeken az ember általában izgul, itt viszont az nyer, aki a végén a legnyugodtabb.

Az éjjel-nappal „online” állapotban lévő, képernyőhöz, mobilhoz, rohanáshoz szokott koreaiaknak – vagyis a kb. 2 ezer jelentkezőből kiválasztott 60-70 résztvevőnek kerek 90 percig maguk elé vagy a távoli semmibe kell meredniük. Ez alatt az idő alatt nem beszélgethetnek, nem ehetnek, nem nevetgélhetnek, nem telefonálhatnak, nem fészkelődhetnek és nem is alhatnak – ezen kihágásokért azonnali kizárás jár!  Ha vizet szeretnének inni, vagy ki kell menniük az illemhelyre, néma kézfeltartással kell jelezniük.

A békésen üldögélő, üres képpel bambuló résztvevők szívverését 15 percenként ellenőrzik, az eredményeket feljegyzik, ezzel is nyomon követve a test és lélek megszelídítésének folyamatát. Természetesen az nyer, akinek a szíve a legegyenletesebben ver, akinek sikerül a legnyugodtabb, legkiegyensúlyozottabb állapotba kerülni.

9_spaceout-south-korea-2016-space-out-competition-of-doing-nothing-6_700x466_1.jpg

Talán sok olvasó most mosolyog ezen, de Woops Yangnak (és természetesen a meditációnak) igaza van abban, hogy agyunkat még éber állapotunkban is időről-időre ki kell kapcsolnunk, annak érdekében, hogy bírja a tempót, kezelje a stresszt és képes legyen legbelsőbb énünket lecsendesíteni.     

     

A cikket írta: Csajka Edit

Források: Yonhap News, The Korea Times, The Korea Herald, Hypebeast

Képek forrása: Yonhap News, The Korea Times, Hypebeast

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3613285811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása