A sikeres koreai drámák titka
2017. november 09. írta: Koreai Kulturális Központ

A sikeres koreai drámák titka

Zene és divat a koreai sorozatok népszerűségének hátterében

Sokak szerint a zene egy univerzális nyelv, ami minden emberhez tud szólni. Nem meglepetés hát, hogy a sorozatok rendezői is felfedezték, hogy egy jól megválasztott háttérzene elengedhetetlen egy sikeres drámához. Persze egy jó történet jó színészekkel, forgatókönyvvel és kiváló rendezői érzékkel minden dalt jobbá tehet, mint amilyen valójában. Ha egy rendezői csapat azonban kellően tehetséges ahhoz, hogy egy jó drámát összerakjon, azt is biztosan tudni fogják, milyen zenét használjanak, és ki énekelje ezeket a dalokat.

borito_drama.png

A koreai drámák nemcsak a részek elején és végén használnak különböző zenei témákat, hanem a karakterek minden hangulatához külön dal dukál! Más dalt hallunk, ha kedvenceik boldogok, szomorúak vagy épp dühösek. A legtöbb drámában még az akciójelenetek zenéjét is jól elkülöníthetjük. Amikor ezeket a filmzenéket visszahallgatjuk, akarva-akaratlanul eszünkbe jutnak kedvenc jeleneteink a sorozatból. Újraélhetjük ezeket a különleges pillanatokat, és ugyanazt érezhetjük, amit a karakterek a tv képernyőjén. Minél jobb és erőteljesebb a dal, annál jobbnak és érzelmesebbnek tűnik a jelenet is. Ezért látni sokszor visszatérő, ismerős neveket a soundtrack dalok énekesei között. Ezeknek az előadóknak bár a hangjuk különböző, valamiben mégis hasonlítanak: melankolikus, búskomor, de gyönyörű hangjuk képes kifejezni a legmélyebb emberi érzelmeket is.

ost.png

Ha a zenék abban segítenek, hogy minél jobban elmerülhessünk a karakterek érzelmeiben, a divat arra inspirál, hogy vizuálisan is egyre inkább bevonhassuk magunkat a dráma világába. Bár a történelmi drámák rajongói valószínűleg nem fognak holnap reggel hanbokban munkába indulni, a koreaiak minden alkalmat megragadnak, hogy megmutathassák a világnak gyönyörű népviseletüket.

Ha drámanézés közben azon kapjuk magunkat, hogy megtetszik egy ruhadarab, táska vagy kiegészítő, nagy a valószínűsége, hogy ezzel nem voltunk egyedül, és az adott termék rövid időn belül a legkeresettebb divattermékek közé kerül. Ráadásul ma már egy gyors internetes kereséssel meg is találhatjuk, melyik márka milyen számú modelljét kell pontosan keresnünk. Nem véletlen azonban, hogy az adott ruhadarab magára vonta a figyelmünket: valószínűleg nagyon pontosan eltervezett munka eredménye volt, hogy ennyi tekintet megakadt rajta.

bof.jpg

A sztereotípiák ráadásul a drámák divatjában is működnek. Egyes stílusukat már automatikusan bizonyos karakterekhez társítunk. Ha egy középkorú hölgyet szőrmebundában látunk, már tudhatjuk, hogy ő lesz az igazgató felesége, aki nem elégedett fia párválasztásával. A sorozatok arra is alapoznak, hogy ha egy karakterre hasonlítani szeretnénk, stílusát is másolni fogjuk majd. Különösen igaz ez a női főszereplőkre: mindannyian szeretnénk, hogy értünk is eljöjjön a modernkori szőke herceg, és ha ehhez az kell, hogy a hősnők kényelmesnek és megfizethetőnek látszó ruhadarabjait viseljük, könnyen belemegyünk a dologba. Egy kis kereséssel azonban kiderül, hogy a színésznők által viselt ruhadarabok elképesztően drágák, és a sorozat karakterei a valóságban soha nem engedhetnék meg maguknak ezeket a felsőket és táskákat.

lotbs.jpg

Koreáról beszélve nem mehetünk el szótlanul az arcápolás és a smink mellett sem. Ha egy híresebb sorozat főhősnőjéről kiderül, milyen árnyalatú rúzst viselt egy-egy ikonikus jelenetben, az adott rúzs hihetetlen gyorsasággal fogy el a boltok polcairól. Néha az is elég, ha a karaktert megformázó színésznő reklámozni kezd egy sminkterméket, és máris lányok tömegei lepik el a drogériákat.

Persze nem csak a zene és a divat van ránk ilyen hatással, ahogy egyetlen rossz sorozat sem lesz csak azért sikeres, mert megfelelő zenét választottak hozzá, vagy szépen sminkelték a főszereplőket. A jó történet, a pörgős forgatókönyv és a szereplők közötti kémia az, ami az igazi sikereket meghozza, és becsülnünk kell az ebbe fektetett energiát. A zene és a divat viszont képes arra, hogy a drámát még egy szinttel magasabbra emelje, és közelebb hozza a szívünkhöz!

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Forrás: Korea magazin, 2017. január

Képek forrása: ilovekstars, sbs, koreandrama, dramafever

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6013218055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása