Korea történelmének híres hölgyei
2017. november 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Korea történelmének híres hölgyei

Tábornokok, királyok, hivatalnokok – Korea büszke történelmének fontos alakjai, erős és tiszteletreméltó férfiak. De ahogy azt a sorozatokban megelevenítve is gyakran látjuk, hősnők tetteiből és történeteiből is jut bőven a történelem lapjaira.

borito_51.jpg

Az 1281-ből származó Samguk Yusa (A három királyság emlékezete) című feljegyzés egy érdekes mítoszt őriz az első koreai nő születéséről. A történet egy medvéről szól, aki kiállta egy istenség próbáját. 21 napot töltött el egy barlangban távol a napfénytől, ahol csak ürmöt és fokhagymát ehetett. A próbát kiállva a medve nővé változott, és feleségül ment Hwanunghoz, az istenség fiához. Az ő nászukból született egy fiú, Dangun, aki a mítosz szerint minden koreai ősatyja. Ez az eredetmítosz a koreai nők fő tulajdonságait festi le, ezek a hagyomány szerint a türelem és az állhatatosság.

1_14.jpg

Híres hölgyek sora követi a mítoszban szereplő emberré vált medve történetét. Az i.e. 1. században élt Soseono királyné, akinek alakja meghatározó fontosságú volt Goguryeo és Baekje, két jelentős koreai államalakulat megalakulásában. Hasonlóan nagy tetteket vitt véghez a 7. század elején a Silla királyság királynője is, akinek neve jól ismert a nagy népszerűségnek örvendő, róla készült sorozatból. Seondeok királynő nagy tettei közé tartozik az egyszerű nép életkörülményeinek stabilizálása, a szegény emberek segélyezése, a Cheomseongdae csillagvizsgáló és a kilencemeletes Hwangnyongsa templom megépíttetése is. Hasonlóan kiemelkedő nő volt a korai 10. században élt Sinhye királyné, Taejo király felesége, aki fontos, a nemzetet érintő rendelkezések meghozatalának elősegítője volt.

2_16.jpg

A bölcs anya és jóságos feleség példájaként élt a korai 16. századi Joseonban Sin Saimdang. Költeményeiről, festményeiről méltán híres nő volt ő, akinek portréját az 50.000 wonos bankjegy őrzi. A nő tudása és műveltsége kivételes példának számítottak a kor kemény konfuciánus társadalmában. Az 1919 márciusában kibontakozó függetlenségi mozgalom hőse volt Yu Gwan-sun. A mozgalomban való részvétele miatt a lányt letartóztatták, aki alig 18 évesen életét vesztette a japán rendőrség kínzásait követően. A mai napig Korea egyik nemzeti hőseként él a köztudatban.

3.JPG

A 19-20. sz. fordulóján a Koreába látogató külföldiek elbeszélései arról tanúskodnak, hogy a koreai nők jelentősen magasabb társadalmi státusznak örvendtek, mint a szomszédos országok nőtagjai. 2001-ben elsőként Dél-Koreában alakult meg a nemek közötti egyenlőségért felelős minisztérium; az intézmény neve a későbbiekben kibővült a családi ügyekért is felelős minisztériummá. 2003-ban pedig a Koreai Köztársaság 65 éves történetében először választottak női elnököt, Park Gun-hye személyében.

 

A cikket írta: Filemon Naómi

Cikk forrása: Korean Culture and Information Service - Facts about Korea (한국의 어제와 오늘)

Képek forrása: mildredeemed.wordpress.com, worknplay.co.kr, alchetron.com, guides.lib.ku.edu

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3113105146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása