Inspiráló mozdulatok
2017. október 17. írta: Koreai Kulturális Központ

Inspiráló mozdulatok

Tradicionális és kortárs tánc Koreában

A koreai kultúrában fontos szerepet tölt be a tánc, és a mai napig jól megfér egymás mellett a hagyományos stílus és a modern tánc több formája is. A kortárs táncosok egyre gyakrabban építkeznek tradicionális lépésekből, de k-pop előadók is egyre gyakrabban jelenítenek meg elemeket népi táncaikból egy-egy koreográfiájukban.

dance.png

A korai sámán szertartások fontos eleme volt a tánc, ami a körülöttünk lévő fizikai világot kívánta összekötni a szellemek világával. A mai sámánceremóniák ugyanilyen nagy hangsúlyt fektetnek a táncra, melyek közül a leghíresebb a salpuri. A salpuri egy hipnotikus szólótánc, ami lassú, kontrollált mozdulatokkal indul, melyek egyre gyorsabbá válnak, míg a végére ismét nyugodt, kontrol alatt tartott érzelmi állapotba juttatják vissza mind a táncost, mind a nézőket.

salpuridance.JPG

A vallásban a későbbiekben is fontos szerepet töltött be a tánc, a koreai buddhista szertartások is gyakran a tánc köré formálódnak. A seungmu, vagyis a szerzetes tánca a szerzetesek feszült belső csatáját mutatja be a spirituális élet és a mindennapi örömök között. A vallási táncok mellett a népi táncoknak is fontos szerepe volt, a mozgás öröme összehozta a települések lakosságát, a különböző maszkos táncokra a mai napig büszkék a koreaiak.

seungmudance.jpg

A különböző koreai tradicionális táncok több szempontból is hasonlítanak egymásra. Mivel a hagyományos koreai viseletek a táncosok alsó testrészeit takarták, nagyobb hangsúlyt kapott a felsőtest, főleg a karmozdulatok. A legtöbb tánc emellett hasonló ritmussal él: a tánc lassan kezdődik, majd a tempó gyorsul, végül újra lelassul, egy teljes kört írva ezzel le. A ritmus változása lehetőséget ad arra is, hogy a táncosok az érzelmek teljes skáláját megjeleníthessék előadásaikban.

contemporarydance.jpg

A modern korban a koreaiak azon dolgoztak, hogy megőrizzék hagyományos tánclépéseiket, de emellett újakat is tanuljanak. A balett és a kortárs tánc is fontos szerepet játszik a mai koreai táncéletben, a legtehetségesebb koreai táncosok pedig messzire eljuthatnak: a Koreai Nemzeti Balett táncosai már több mint 23 országban léphettek fel.

A kortárs koreai táncok terén két irányzatot lehet ma megfigyelni: néhány csapat szigorúan csak a nyugati tánchagyományokból építkezik, ám vannak olyanok is, akik megpróbálják ötvözni a koreai hagyományokat a nyugati táncelemekkel.

Persze a legnagyobb hatást a nemzetközi táncéletre Korea nem a baletten vagy a kortárs táncon keresztül teszi: a ma már elképesztő népszerűségnek örvendő k-pop tesz arról, hogy a koreai táncosok nemzetközi szinten is egyre elismertebbek legyenek. A k-pop csapatok bátran keverik zenéjükben a rock, a pop, az R&B és a hip-hop elemeit, ám nem csak a zene repítette őket a hírnév felé. Minden dalhoz külön koreográfia tartozik és a k-pop táncok többre hivatottak, minthogy csak a szemünkkel élvezzük őket. Mi, nézők és hallgatók is kedvet kaphatunk ahhoz, hogy a lépéseket kipróbáljuk vagy az egész koreográfiát megtanuljuk. Ha pedig a koreográfusok ezekbe az előadásokba a koreai tradicionális táncok elemeit is elrejtik, fiatalok ezreit vehetik arra rá, hogy közelebbről megismerjék a koreai kultúra egy fontos elemét.

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Forrás: Korea magazin, 2016. november

Képek forrása: festivekorea, kpopreviewed, businesswire, PRMF, Chicago Korea Dance

 

A Koreai Kulturális Központ örömmel mutatja be a 2017 Travelling Korean Arts támogatásával a Darkness Poomba című kortárs zenei produkciót, amely program Korea kiemelkedő performanszait hivatott népszerűsíteni a szélesebb nemzetközi művészpalettán. Az előadás október 22-én (vasárnap) 19 órakor kezdődik a MOM Kulturális Központban. Az esemény ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges a www.koreaikultura.hu weboldalon keresztül. (a szerk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr313003150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása