Hegyes hármas
2017. szeptember 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Hegyes hármas

Kirándulás a koreai hegyekben

Koreában járva hamar szembetűnik, hogy szinte bármerre nézünk, hegyek vesznek körül minket. Ezek a hegyek persze nem csak arra jók, hogy alagutak százát kelljen építeni ahhoz, hogy eljussunk egyik városból a másikba; a legkikapcsolóbb időtöltések egyike bebarangolni Korea hegyeit, és a néha kemény túra után élvezni a megérdemelt pihenést és kilátást.

borito_48.jpg

Jirisan (지리산, ejtsd: dzsiriszán)

A Koreai-félsziget gerincét egy vonulat alkotja, ami egészen a mai Észak-Korea területéről a félsziget végéig húzódik. Ennek a vonulatnak a neve Baekdu Daegan, aminek a déli csücskében találjuk a Jirisan hegységet. Dél-Korea legnagyobb és legmagasabb hegyeként a Jirisan számos festői csúccsal, köztük a legmagasabb Cheonwangbong csúccsal (1915 m), valamint 40 km kiterjedésű kelet-nyugati irányú vonulatokkal és völgyekkel rendelkezik. A hegység három tartományt érint, Észak- és Dél-Jeolla, továbbá Gyeongsangnam tartományokat, erdői pedig az egész ország erdőállományának 20%-át teszik ki.

kep1_5.jpg

A hegység fenséges megjelenése és sűrű rengetegei nagy csodálatnak örvendenek. Ezek az erdők biztosítanak természetes élőhelyet több ritka állatnak és növénynek is, köztük a szibériai pézsmaszarvasnak, a hosszúfarkú gorálnak, az ázsiai nyírfának és az azáleának. A Jirisan főbb vonulatai mély völgyeket alkotnak, ahol Korea legnagyobb folyóinak forrásvidéke is található. Ezeknek a völgyeknek a nagy része érintetlen terület, amik lélegzetelállító tájaikkal több mint 2 millió túrázót vonzanak évente. Ez a természeti környezet ad otthont több koreai kulturális örökségnek, például az itt található történelmi buddhista templomoknak is.

Seoraksan (설악산, ejtsd: szorákszán)

A Seoraksan Korea harmadik legnagyobb hegye a Jeju szigetén található Halla és a Jirisan után. A Baekdu Daegan középső részén helyezkedik el, legmagasabb pontja a Daecheongbong csúcs (1708 m). A hegységet különös formákat alkotó sziklás csúcsok és szirtek, valamint mély völgyek jellemzik, amik kristálytiszta vizeket ölelnek közre. Gyönyörű látképe miatt a hegyet sokszor hasonlítják az Észak-Korea területén található Gyémánt-hegyhez, amit hosszú időkön át Korea első számú hegyeként tartottak számon.

kep2_4.jpg

A Seoraksan a Koreai-félsziget közép-keleti részének jelentős részét lefedi, éppen ezért három részét különböztetjük meg: a külső, a belső és a déli területeket. Utóbbi híres az itt található Osaek gyógyforrásról. A hegység biztos menedéket nyújt sok hazai vagy veszélyeztetett fajnak, mint például a mandzsu pisztrángnak, a koreai csellének, a gyémánt harangvirágnak és a havasi gyopárnak. A hegység 1970-től nemzeti park, és az UNESCO által elismert bioszféra-rezervátum. A hegy méltán híres mesés tájairól és az itt található buddhista templomokról, aminek csodájára emberek milliói járnak az ország minden részéről. A hegy lábánál kiépített város, Seorak-dong szállásaival és rekreációs központjaival kényelmes környezetet nyújt az itt megforduló turistáknak és túrázóknak.

Namsan (남산, ejtsd: námszán)

A Szöul szívében elhelyezkedő 262 m magas Namsan a város lakói által kedvelt lenyűgöző helyszínek otthona. A hegységet fák sűrűje borítja, ami friss levegőt és virágokat biztosít egész évben. Bármelyik ösvényen is indulunk el, a hegy csúcsára egy óra alatt fel lehet érni, de választhatjuk a kényelmesebb felvonó nyújtotta lehetőséget is. A hegy tetején számos pontot találunk, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a fővárosra. Ilyen kilátó az N Seoul Tower (Namsan Tower), ahonnan Szöul kivételes panorámája tárul elénk, és ha az idő is engedi, akár Incheon városáig vagy a Nyugati-tengerig (Sárga-tenger) is ellátni. A hegy lábánál számos kulturális intézményt találunk, itt látogatható a Koreai Nemzeti Múzeum, a Szöuli Városi Könyvtár és a Namsangol Hanok falu is, ahol tradicionális koreai házakat láthatunk.

kep3_3.jpg

 

Cikk forrása: Korean Culture and Information Service - Facts about Korea (한국의 어제와 오늘)

A cikket írta: Filemon Naómi

Képek forrása: klimbingkoreanmountains.wordpress.com, adventurekorea.com, pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3412807286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása