Öt hűsítő tipp a koreai nyárra
2017. július 10. írta: Koreai Kulturális Központ

Öt hűsítő tipp a koreai nyárra

A koreai nyár igazán forró tud lenni, és ezt a helyzetet nem könnyíti meg az sem, hogy a páratartalom az itthon megszokottnál jóval magasabb. Következzen pár tipp, amelyek segítségével könnyedén lehet átvészelni a legnagyobb hőséget is.

borito_46.jpg

1. 이열치열 (Yiyeol-chiyeol, ejtsd: ijol-csijol)

Ennek a 4 hanjaból (kínai karakter) álló mondásnak az üzenete, hogy a forróságot forrósággal kell legyűrni. A keleti orvoslás szerint meleg időben az ember teste nem képes megfelelően leadni a hőt. Azonban amikor meleg ételt eszünk, a test pórusai kitágulnak, ezáltal távozhat a felgyülemlett hő. Ilyen kedvelt, a testet belülről felmelegítő ételek a csirke és a ginzeng, amik segítenek megküzdeni a hőmérséklettel. Ez magyarázza az újra-energizáló ételek népszerűségét, ilyen például a 삼계탕 (samgyetang, ejtsd: szamgjetáng), ami az előbb említett csirkéből és ginzengből készült leves. A legforróbb napokon hamar hosszú sorokban állnak az emberek Korea samgyetang éttermei előtt, ezért érdemes hamar érkezni.

1_12.jpg

2. Bambusz matrac

Amikor a hőmérséklet tetőzik, előkerülnek a háztartás bambusz matracai. A bambusz hűvösebb marad a levegő hőmérsékleténél, valamint száraz és kényelmes érzetet biztosít. Ilyen bambusz matracokat nem csak a földre, vagy ágyra, de autóülésekre és kanapékra is lehet helyezni. Egy kedvelt variáció az ún. 죽부인 (jukbuin, ejtsd: csukbuin), ami egy lazán szőtt, bambusz szálakból készült hosszú párna. A találmány hű a nevéhez: bambusz feleség. Ezt ölelgetve könnyen meg lehet őrizni a hűvös érzést a tikkasztó nyári éjszakákon is.

3. Vászonból készült ruhák

Az LG és Samsung előtti időben a koreai közemberek légkondicionálója a durva szövetből készült ruhák voltak, selymet csak az előkelő réteg hordott. Ez az anyag a mai napig őrzi előnyeit a forró, izzasztó időben. Elvezeti a nedvességet, nem tapad a testhez, nagyszerű légáteresztő és hűs tapintású. Ezenkívül ellenáll a víznek, így gyakran lehettet mosni anélkül, hogy tönkrement volna. Az utóbbi években a tervezők a mai ízlésnek és fiatal generációnak is megfelelő stílusban mutatták be ezeket a szövetből készült darabokat.

2_14.jpg

4. Horror filmek

A legtöbb koreai horrorfilm nyáron jelenik meg, ilyenkor a sorozatok és show műsorok is rémisztő témákkal állnak elő. Hol ebben az összefüggés? Borzongás és libabőr. Zombikat és szellemeket nézve szó szerint kiráz minket a hideg, ami nagyszerűen segít elfelejtkezni a kinti kánikuláról.

3_10.jpg

5. Éljenek a szökőkutak és locsolók

Szöul közkedvelt, egyedi vonzereje a köztereken és parkokban gombamód elszaporodott szökőkutak. Még a szöuli városháza előtt is találunk egyet. Amikor betör a forróság, a helyek megtelnek emberekkel, akik legálisan pancsolhatnak – persze a megfelelő keretek között- ezeknél a különleges hűsölőknél. Szöul kétszáznál is több szökőkútja minden év áprilisától várja a járókelőket. Ráadásul reggelente és esténként zene-és fényshow is tarkítja a kínálatot. Ha pedig csak leülnénk lábat lógatni, akkor erre a Cheongyecheon patak vagy a Gwanghwamun tér kínál nagyszerű lehetőséget.

 

A cikket írta: Filemon Naómi

Cikk forrása: Macintyre Purcell Publishing Inc., The Seoul Book of Everything: Top 5 Tips for Surviving Summer in Seoul alapján

Képek forrása: hikostat.kr, fantasylinen.com, hancinema.net, theplaceswevebeen.wordpress.com, cityclock.org

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9412645251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása