A koreai taco
2017. június 21. írta: Koreai Kulturális Központ

A koreai taco

Korea és Mexikó egy tányéron

A koreai és mexikói konyha fúziója, a koreai taco sikersztorija 2008-ban Los Angelesből indult, és gyorsan az amerikai street food paletta egyik legkedveltebb terméke lett. Roy Choi és a koreai taco története azóta inspirációt adott Hollywoodnak is, és az interneten is egyre több receptet találni. Tudjatok meg mindent a fúziós konyha különlegességéről!

taco_borito.png

A koreai taco ötlete 2008-ban Roy Choi és barátai fejéből pattant ki. A mexikói tortillába töltött koreai barbecue húst egy Los Angeles-i mozgó büfében, food truckban kezdték el árulni Kogi BBQ név alatt. A food truckok nem szokatlanok Los Angelesben sem, de így is erős marketingkampány és az online médiában lévő jelenlét kellett ahhoz, hogy az amerikaiak rákapjanak a kétféle konyha fúziójának eredményére.  

Az eredeti receptben a fűszeres és karamellizált barbecue hús került salsa szósszal a kukoricatortillába, azóta azonban már több verziója is elterjedt az ételnek. Vannak, akik bulgogival és kimchivel töltik meg tacoikat, de létezik már külön koreai taco-szósz is, az elmaradhatatlan szezámolajjal és gochujanggal, azaz csilipasztával (고추장, ejtsd: gocsudzsáng). Roy Choi sikerei óta több Amerikában élő koreai is koreai taco forgalmazásával keresi kenyerét, de az étel másoknak is inspirációt adott: megjelent a piacon a bulgogival töltött burrito is.

A szakácsok mellett Hollywood is ihletett merített a koreai taco kitalálójának sikeréből: A séf című 2014-es film főszereplője egy egykor sikeres séf, aki azzal próbál meg újra kitörni, hogy vásárol egy büfékocsit és kubai szendvicseket árul, amiket aztán a közösségi média aktív használatával tesz híressé. A kreditek alatt maga Roy Choi is feltűnik, a grillsajtos szendvics készítésének rejtelmeibe vezeti be a film főszereplőjét, Jon Favreau-t.

Próbáljátok ki Ti is otthon a koreai tacot receptünk segítségével!

koreaitaco.jpg

Hozzávalók:

A marhahúshoz

  • 30 dkg marhahús (rostélyos)
  • 60 ml szójaszósz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál rizsborecet
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 teáskanál szárított csilipehely
  • 2 gerezd fokhagyma

A reteksalátához

  • 10 dkg retek
  • 1 db répa
  • 1 db körte
  • 1 evőkanál rizsborecet
  • fél gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 evőkanál cukor

A spenótsalátához

  • 10 dkg friss spenót
  • 2 fej újhagyma
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 teáskanál szezámolaj

A tálaláshoz

  • 6 db tortillalap
  • majonéz
  • sriracha szósz

Elkészítés

A marhahúst vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát zúzzuk össze, és keverjük össze a többi, marhahúshoz tartozó hozzávalóval. Adjuk hozzá a marhahúst a szószhoz, és legalább két órán keresztül tartsuk a hűtőben.

A reteksalátához a retket, a répát és a körtét vékony szeletekre vágjuk, keverjük össze, majd adjuk hozzá ecetet, cukrot, csilipelyhet, fokhagymát, szezámmagot és szezámolajat. Jól keverjük össze.

A spenótsalátához vágjuk apróra az újhagymát, a spenótot forrázzuk le, majd hűtsük le és szárítsuk meg, mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval.

Kicsi olajon pirítsuk meg serpenyőben a marhahúst, minden oldalt nagyjából egy percig pirítva. Egy másik serpenyőben melegítsük fel egy kicsit a tortillák mindkét oldalát.

Ezt követően már csak össze kell állítani tacoinkat: Helyezzünk a tortillára a húsból és a salátákból is, ízlés szerint tehetünk rá majonézt vagy sriracha szószt.

Ha a bulgogis, koreai taco szószos tacot is kipróbálnátok, ITT találtok angol nyelvű receptet.

Jó étvágyat! :)

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Források: National Geographic, Sortedfood

A képek forrásai: Steamy Kitchen, Sortedfood

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6912587163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása