Nemzetközi filmfesztiválok Koreában
2017. június 12. írta: Koreai Kulturális Központ

Nemzetközi filmfesztiválok Koreában

Magyar szereplőkkel is

A koreai filmrajongók nem panaszkodhatnak: minden évben több tucat filmfesztivál közül választhatnak. A kisebb, csak a leglelkesebb filmnézőket megmozgató pár napos eseményektől egészen a nemzetközi sajtóban is nagy figyelmet kapó nemzetközi filmünnepekig mindent megtalálhatunk a kínálatban. Érdemes is követni ezeket a fesztiválokat, hiszen többször bukkannak fel magyar filmek és vendégek a meghívottak között – az idei Jeonju Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje például Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása volt.

filmfestival_borito.png

Busan Nemzetközi Filmfesztivál (BIFF)

A BIFF Ázsia egyik legismertebb, legrangosabb filmfesztiváljává nőtte ki magát az elmúlt két évtizedben. Először 1996-ban rendezték meg, az ország első nemzetközi filmfesztiváljaként. A BIFF fókuszában az új ázsiai rendezők és filmek bemutatása áll: minden évben keresik a kontinens legtehetségesebb alkotóit. A filmünnep kifejezetten kedvelt a fiatalok körében is, hiszen a szervezők évek óta erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az újonc, feltörekvő rendezőket, filmeseket támogatni tudják. A fesztivál igen színes szekciókat kínál a közönségnek. A Window on Asian Cinema (Ablak az ázsiai mozira) részlegben ázsiai rendezők különleges nézőpontjait ismerhetjük meg filmjeiken keresztül, a Korean Cinema Today (Mai koreai mozi) kategórián belül pedig betekinthetést nyerhetünk az ázsiai ország filmművészetének jelenébe (Panorama szekció) és a jövőbe mutató, kísérletező alkotásokba is (Vision szekció). Izgalmas kategória a Flash Forward is, itt feltörekvő, nem ázsiai rendezők mutathatják be filmjeiket. Az egyik legfontosabb a New Currents szekció, itt a jövő nagy ázsiai rendezői szerepelnek első vagy második filmjükkel.

2417407_image_3.jpg

Bucheon Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál (BiFan)

Az évente megrendezett filmfesztivál témája a „Szerelem, fantázia és kaland”, de az utóbbi években a fókusz egyre inkább a fantasy alkotások felé terelődött. Az 1997 óta megszervezett filmünnep középpontjában a hazai és nemzetközi horror, thriller és fantasy filmek állnak. Itt is több érdekes szekcióban indítanak vetítéseket a szervezők, a legtöbb kategóriában azonban nincs verseny. Ilyen például a Forbidden Zone vagy az Ani-Fanta, az animációs fantasy filmek szekciója. Díjat egyedül a Bucheon Choice kategóriában osztanak, a legjobbnak ítélt alkotás viheti haza az Arany Kebbit. A BiFant általában nyáron, július környékén rendezik meg, így ekkor érdemes a horror és fantasy rajongóknak egy kicsit Dél-Korea felé fordulniuk. Az idei fesztivál időpontja is megvan: július 13. és 23. között élvezhetik a jobbnál jobb alkotásokat a koreai filmszeretők.

Jeonju International Film Festival (JIFF)

2000-ben indult útjára és már az első vetítéseken olyan rendezők első filmjeit tekinthették meg az érdeklődők, mint Darren Aronofsky, Fernando Meirelles és Alejandro González Iñárritu. Tarr Béla korai művei is vetítésre kerültek, a fesztivál pedig az évek során a digitális, független és művészfilmek egyik fontos ázsiai gyűjtőpontja lett. A központi témák a szabadság, a függetlenség és a kommunikáció. Érdekes eleme a fesztiválnak a Jeonju Digital Project, vagyis a JDP, aminek keretében minden évben három rövidfilm rendezőt választottak ki, s filmjeik leforgatásában támogatták őket. 2014 óta már nem rövidfilmeket, hanem egész estés produkciókat támogat a JDP, két koreai rendezővel együtt Pálfi György lett kiválasztva abban az évben a projektre. De nem ez a fesztivál egyetlen magyar kötődése, az idén tavasszal megrendezett JIFF nyitófilmjének ugyanis Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását választották.

jeonjufestival.jpg

Akinek a fenti három fesztivál nem lenne elég, tényleg nagyon széles palettából válogathat. Minden évben megrendezik például az EBS Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (EIDF), A Szöul Független Film Fesztivált (SIFF), de külön filmünnep jár a fővárosban az animációs filmek szerelmeseinek is.

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Képek forrása: visitkorea

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8012577051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása