Jeges koreai édességek meleg napokra
2017. május 15. írta: KKK admin

Jeges koreai édességek meleg napokra

Különleges fagyik és jégkrémek Koreából

Egyre közelebb a nyár és a jó idő. A meleg napokon a koreaiak is sokszor választanak jeges édességeket, fagyikat és jégkrémeket, hogy egy kicsit lehűtsék magukat. Épp itt az ideje, hogy Ti is megismerjétek a legkülönlegesebb koreai nyári finomságokat!

700300.jpg

Bingsu (빙수, ejtsd: pingszu)

A koreaiak egyik kedvenc hűsítője a bingsu, melynek vékony jégpelyhek vagy darált jég adják az alapját, erre kerülnek a különféle feltétek. Legismertebb, hagyományos verziója a Patbingsu (팥빙수, ejtsd: phatpingszu) tejalapú jégből készül, erre halmozzák az azukibabból készült kását és a koreai rizssüteményt, a tteok-ot (떡, ejtsd: ttok). Érdekesség, hogy ezt az eredeti változatot a Csoszon-dinasztia uralkodása alatt pont a hideg hónapokban fogyasztották, amikor a jéghez ingyen hozzájutottak. Az országban azóta számos változata elterjedt már a desszertnek, fogyasztják fagylalttal, gyümölccsel, szirupokkal és szószokkal, sűrített tejjel, illetve kakaóval megbolondítva is. Sokan a jégpelyheket is ízesítve szeretik, ez készülhet például zöld teából és gyümölcsléből is.

bingsu-featured-post.jpeg

koreaihusitok1.jpg

Samanco (싸만코, ejtsd: számánko)

Ha találkoztatok már a bungeoppanggal (붕어빵, ejtsd: bungopáng), akkor a Samanco formája is ismerős lehet. A népszerű hal formájú, vörösbab krémmel töltött édesség nyári változatában két ostyalap között élvezhetjük a vanília fagyi és a vörösbab paszta ízét. A halforma itt is megmaradt, de nemcsak a babrajongók örülhetnek: a jégkrémből készült csokis és epres változat is, ezeket is érdemes kipróbálni!

samanco.jpg

B-B-Big

A vörösbab paszta annyira közkedvelt Koreában, hogy jégkrémváltozatát is megálmodták. A B-B-Big pálcikás fagyi ráadásul amellett, hogy tejes, édes vörösbab ízével kényeztet, egész főzött babszemeket is tartalmaz, így igazán különleges élményben lesz része annak, aki ezt a desszertet választja. A B-B-Big igazi klasszikusnak számít a koreai jégkrémek piacán: a helyiek már az 1970-es évek óta fogyaszthatják az édességet.

De nem a vörösbab az egyetlen különleges jégkrémalapanyag! Kapható kukorica és rizs ízesítésű fagyi is az országban!

bbbig.jpg

Seolleim (설레임, ejtsd: szolleim)

Magyarországon gyümölcspüréket találhatunk leggyakrabban hasonló tubusokban, Koreában viszont már fagyihoz vagy shake-hez hasonló édességet is élvezhetünk ebben a csomagolásban. A Seolleim 2003-ban jelent meg, a legnépszerűbb ízeknek azóta is a tejes, a kávés és a csokis-keksz ízű shake-ek számítanak, de a kísérletező kedvűek már a banános vagy kivis változattal is próbálkozhatnak. A Seolleim tökéletes választás nyári hűsítőként, édes íze és krémes állaga miatt sokak kedvence lett.

seolleim.jpg

Melona (메로나, ejtsd: melona)

Szintén nagy kedvencnek számít a Melona cukordinnye ízű, tejes pálcikás jégkréme. A halványzöld színű, téglatest formájú jégkrémet 1992 óta forgalmazzák, így igazi klasszikusnak számít. Azoknak sem kell lemondani a Melona élményről, akik nem rajonganak a sárgadinnye ízéért, hiszen a jégkrém most már mangós, epres, banános és sima tejes változatban is elérhető. Akik pedig igazán édes ízekre vágynak, bingsooval is kombinálhatják ezt a finomságot!

melona.png

Tank Boy (탱크보이)

Műanyag tubusból is fogyaszthatunk jeges finomságokat Koreában. A Tank Boy ugyanis kis, palackszerű műanyag tubusban kapható, ebből szívhatjuk ki az édességet. A legjobb, ha egy kicsit olvadni hagyjuk a jégkrémet fogyasztás előtt, így könnyebb dolgunk lesz. A népszerű finomság rengeteg ízben kapható, megkóstolhatjuk például almás, körtés, mangós, banános, de akár kólás vagy lime-os ízesítéssel is.

tankboy.jpg

 

 

A cikk szerzője: Hegyi Fanni
A cikk forrásai: soompi.com, 90daykorean.com, kathrynsliving.worpdress.com, reachtoteachrecruiting.com, myhubs.org,
A képek forrása: seoulistic, youtube, southkoreanfood, sl-global, mulpix, naver blog, hcn.co.krdaishinblog.tistory.com/1495

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6412453701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása