13 k-pop dal, ami ötödik születésnapját ünnepli
2017. május 05. írta: KKK admin

13 k-pop dal, ami ötödik születésnapját ünnepli

2012 - tele jobbnál jobb slágerekkel

A 2012-es évről és a koreai popzenéről szinte mindenkinek PSY Gangnam Style-ja ugrik be először. A dalt, ami megfertőzte az egész világot, és felhívta a figyelmet a dél-koreai zenei kultúrára, öt éve hallhattuk először. De nem ez volt az egyetlen k-pop sláger, ami színessé és izgalmassá tette a 2012-es évet: íme 13 olyan dal, ami nélkül az öt évvel ezelőtti toplisták, házibulik és zenés tv-műsorok elképzelhetetlenek lettek volna!

2012esdalok1_700x300.png

T-ara: Lovey-Dovey

Pörgősen indult az év eleje, hiszen a T-ara lánycsapat tagjai már január első napjaiban megjelentették Lovey-Dovey című dalukat, ami nemcsak a koreográfia miatt volt figyelemre méltó, hanem azért is, mert a lányok a számhoz összesen öt videoklipet ígértek. A dráma verzió pl. az előző kislemezes dal, a Cry Cry történetét folytatta egy húszperces videóban, de nagy sikert aratott a zombis változat is, ahol bizony az élőhalottak sem tudtak ellenállni a fülbemászó dallamoknak és a látványos tánclépéseknek.

BIGBANG: Fantastic Baby

A BIGBANG a k-pop egyik legnagyobb sikertörténetének számít, és ehhez nagyban hozzájárult a 2012 márciusában kiadott Fantastic Baby: az extravagáns klip sok nemzetközi nézőt (és rajongót) hozott az öttagú fiúcsapatnak, hiszen a Fantastic Baby a legnézettebb k-pop csapathoz köthető videó. A dal ráadásul egy igazi partisláger, ami a mai napig kihagyhatatlan kelléke a k-pop buliknak. Hogy is maradhatna ki a listáról ez a dal olyan ikonikus sorokkal, mint a címadó „Wow, fantastic baby” vagy T.O.P Boom shakalakája?

NU'EST: Face

Márciusban ünnepelhették debütálásuk ötödik évfordulóját az öttagú NU’EST tagjai. A Face egyike a legsikeresebb debütáló daloknak, és ez nem véletlen. A csapat tagjai a számban az iskolai bántalmazások ellen lépnek fel, és az üzenetet a dalhoz tartozó videoklipbe és a koreográfiába is beültették. Szemfülesebbek ráadásul a szintén a Pledis ügynökséghez tartozó Seventeen fiúcsapat tagjait is észrevehetik a videóban, akik ekkor még az ügynökség gyakornokai voltak.

EXO: MAMA

A NU’EST mellett szintén 2012 tavaszán lépett először a nagyközönség elé a legnagyobb ügynökségnek számító S.M. Entertainment új fiúcsapata, a 12 tagot számláló EXO. A dalhoz egyből két verzió is készült, az EXO-K a MAMA koreai, míg az EXO-M a mandarin változatáért volt felelős. A csapat különleges témát választott debütáló dalukhoz: a MAMA a digitális világban felnőtt generációról és a kommunikáció hiányáról is beszél.

Sistar: Alone

Az év egyik legszexibb koreográfiáját kétség kívül a négytagú Sistar lánycsapat szállította, az Alone refrénjének ikonikus lépéseit azóta több női és férfi idolcsapat is feldolgozta már. A mozdulatok és a jó zene ráadásul a videonézőket is csábította: az Alone klipje már 70 milliós megtekintés felett jár, és ezzel a mai napig a Sistar egyik legnézettebb videója.

Girls' Generation TTS: Twinkle

A Girls’ Generation 2012-ben már a legsikeresebb idolcsapatok közé tartozott, tavasszal pedig debütálhatott első subunituk (alcsapat, amely a csoport bizonyos számú tagjából áll), a Taeyeon, Tiffany és Seohyun hármasából álló TTS. A trió már első dalával, a Twinkle-lel nagy sikereket ért el nemcsak Koreában, hanem a Billboard listákon is. A videoklipben pedig még az EXO pár tagja is feltűnt.


Infinite: The Chaser

A héttagú fiúcsapat két évvel debütálásuk után jelentette meg The Chaser című dalát, ami nagy sikereket hozott nekik: az M!Countdown zenés tv-műsorban három egymást követő héten is meg tudták kaparintani a győzelmet. A lehengerlő dal és a látványos koreográfia ráadásul a kritikusokat is megnyerte magának: több év végi listán végzett a The Chaser a legjobbak között, a Billboard pedig egyenesen 2012 k-pop dalának nevezte a dalt.

f(x): Electric Shock

Az S.M. Entertainment akkor még öt tagot számláló lánycsapata a nyár egyik legnagyobb slágerét dobta ki júniusban, ami a kritikusok és a közönség kegyeit is elnyerte. Az Electric Shock videója a legnézetebb k-pop klipek közé tartozik, az electropop dal témájához kapcsolódó videót forgattak a lányok: a villogó fények és led-rudak előtt csak még látványosabb a koreográfia.

2NE1: I Love You

Bár a legendás lánycsapat idén bejelentette feloszlását, kihagyhatatlanok az elmúlt évek legjobb dalait felsorakoztató listákról. Az I Love You-ban az addig megszokott extravagáns, kemény stílusuktól kicsit ugyan távolabb kerültek, de a dal így is egy remek popszerzemény lett, melyet amerikai kritikusok David Guetta szerzeményeihez hasonlítottak. A számhoz gyönyörű videoklipet forgattak, ahol a négy lány külön-külön tűnik fel az egyes snittekben.

BEAST: Beautiful Night

A fiúcsapatok sem spóroltak a nyári slágerekkel, a 2009-ben debütált Beast nyár közepén jött ki a Beautiful Night című dallal. A hatfős csapat ráadásul karrierjük során először utazott külföldre, hogy videoklipet forgasson: kétségtelen, hogy a dal hangulatához remekül illenek a New Yorkban felvett jelenetek. A fiúk igazi bulit csaptak egy felhőkarcoló tetején, a felvételeket nézegetve mindenki kedvet kaphat, hogy szerezzen magának egy-két gyönyörű éjszakát. A srácok egyébként pont idén változtattak nevet, így öt taggal és Highlight néven folytatják pályafutásukat.

G-Dragon: Crayon

Amellett, hogy a BIGBANG leadereként csapatával sikert sikerre halmozott, G-Dragon szólóban is aktív volt 2012-ben, ekkor jelentette meg második önálló anyagát, a 7 dalt felsorakoztató One Of A Kind albumot. Több dal is sikereket ért el az EP-ről, de az egyik legnagyobb sláger a Crayon lett, amihez az énekes a tőle megszokott extravagáns, színes és izgalmas videót is forgatott.

Miss A: I don't need a man

JYP Entertainment lánycsapatának az erős és független nőkről szóló  dala, ami az Independent Women Part III névre hallgató kislemezükön kapott helyet. Az albummal egyik nagy idoluknak, a Destiny’s Childnak akartak emléket állítani, így a rajtuk található dalok témája is a függetlenségre épült. A négy lány arról énekelt, hogy férfiak nélkül is képesek megállni a lábukon, anyagilag is. Mindezt egy nagyon fülbemászó popdalban tették, nem csoda hát, hogy sokan szerették a számot.

Hyuna: Ice cream

A 4Minute tagjának szóló dala nagy sikereket aratott. A videóklip elején ráadásul PSY is megjelenik, aki saját maga is megkóstolja a fagyit Hyuna óriási fagyiskocsijából. A színes videó mellett Hyuna egyedi rapstílusa is felhívta a dalra a figyelmet, így nem csoda, hogy a koreai idolok közül Hyuna videóklipje volt az egyik, amelyik leggyorsabban elérte a tízmilliós nézettséget. Ez a szám azóta már a 100 millióhoz közelít.

Természetesen rengeteg olyan dal van, amik most nem kerültek fel a listára, de mindenképp említést érdemelnek. Ilyen a Sherlock a SHINeetól, a Volume Up a 4Minute-től, a Super Junior Sexy, Free and Single című dala, a TVXQ Catch Me-je, a Baby I’m Sorry B1A4-tól , de az olyan debütáló dalok is, mint az Elvis az AOA-től, a hamarosan Magyarországra látogató B.A.P Warrior-je vagy a Super Hero a VIXX-től. 2012 egy nagyon különleges év volt a koreai popzenében, és az ötéves évforduló alkalmából érdemes visszatekinteni, és meghallgatni ezeket a remek dalokat.

 

A cikk szerzője: Hegyi Fanni

Képek forrása: asianinvasion.wordpress.com, seoulbeats.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9812443647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pflaumensaft 2017.06.19. 15:05:26

Helló!

Mi a véleményed arról a hírről, hogy a k-pop zuhanórepülésben van? Már 2014 óta mindenhol az olvasni, hogy a k-popnak lassan vége.
süti beállítások módosítása