Dél-Korea virágba borul
2017. április 24. írta: Koreai Kulturális Központ

Dél-Korea virágba borul

A legszebb tavaszi fesztiválok

Nyakunkon a tavasz. Hamarosan véget érnek az esős, borongós napok, és rivaldafénybe kerül a napsütéses jó idő. Az új évszak beköszöntét a fák és a virágok jelzik. Koreában sincs ez másképp. A természet ilyenkor megajándékozza a koreai népet a japáncseresznyék, aranyfák vagy éppen az azáleák virágzásával. E gyönyörű időszak köré rengeteg kültéri program szerveződik évről évre. Lássuk, milyen fesztiválok várják idén is az érdeklődőket.

cherry_blossom.jpg

Az egészen március elejétől májusig tartó időszak másról sem szól, mint a természet ünnepléséről. A turistáknak is ezeket a hónapokat ajánlják leginkább, ha látogatást terveznek az országba. Dél-Koreában a meteorológia szolgálat már február közepén közzétette a különböző fajok virágzásának előre látható időpontját. Az elhelyezkedés függvényében a déli országrészeket éri el legelőször, és az északi országrészben kezdődnek a virágzások legkésőbb. Mindezek alapján Jeju szigetén kezdődnek a programok, majd pár hétre rá Szöul betonköves utcáit is színes virágszirmok fogják borítani. Most mindenki hunyja be a szemét, és képzelje el, ahogy a városban sétál…milyen jó is lenne. Pár szerencsés kivételével, nekünk idén csak ennyi jut. De ne búslakodjunk. A tavasz itthon is tavasz.

Japáncseresznye

Neve önmagában árulkodik arról, melyik országot jelképezi. Bár manapság már Dél-Kelet Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is fellelhető, mégis Japánhoz kötődik igazán. A hanami (piknik a virágzó cseresznyefák alatt) évszázadok óta bevett szokás Japánban. Dél-Koreában a hanami a japán megszállás (1910-1945) ideje alatt sorakozott fel a társadalom szokásai közé, majd népszerűsége a japánok kivonulása után is folytatódott egészen napjainkig, nem mellesleg, hogy turisták ezreit vonzza be évente az országba.

cherry_forecast.jpg

A cseresznyefák virágzását idén is körülbelül 3 hétig élvezhetik a Koreai-félsziget lakói és az ide ellátogatók. Az előrejelzés alapján Jeju szigetén március 21. körül várható a fák kivirágzása, majd fokozatosan, észak felé haladva az ország további részén is bekövetkezik ez a folyamat. A Koreai-félsziget legdélibb részein várhatóan 25. környékén csodálhatjuk meg először a japáncseresznyéket. Ezt követően Deguban és Busanban március 26-án, Csongdzsuban és a fővárosban, Szöulban már csak április elején fogják megkezdeni pompázásukat a fák, csúcspontjukat pedig pár nap elteltével érik el, amikor is a legszebbek.   

  • Jeju Cherry Blossom Festival (márc. 31. ~ ápr. 09.)

A szigeten évente megrendezésre kerülő fesztivál. Jeju már így is különleges természeti adottságai a színpompás cseresznyefákkal kombinálva felejthetetlen látványt nyújtanak. 2017-ben a szervezők március 31. és április 9. között tervezik lebonyolítani az eseményt. A látogatók különböző kulturális programokon vehetnek részt, a fotókészítés és a piknik pedig kötelező. A rendezvényen a részvétel természetesen ingyenes.

  • Jinhae Gunhangje Festival (ápr. 01. ~ ápr. 10.)

Tagadhatatlanul Dél-Korea legnagyobb cseresznyefavirág fesztiválja, amelynek Jinhae tengerparti kisvárosa ad helyet (Busantól kb. 40 kilométerre nyugat felé, busszal a legegyszerűbben megközelíthető). Az egyébként nyugodt, csendes várost ilyenkor egy hétig nagyjából 1 millió koreai és külföldi turista nyüzsgése zengi be. Becslések szerinti 340.000(!!) darabos faállományával a világon a legnagyobbként tartják számon. A fesztivál ideje alatt kulturális bemutatók, katonai bemutató, street market várja majd az érdeklődőket. Érdemes megemlíteni két helyszínt is, amit ajánlott egy látogatás során megtekintenünk, és amelyek már-már a fesztivál jelképévé váltak; nem másról beszélek, mint a Yeojwacheon (여좌천 ejtsd. Jodzsvácson) patakról és a Gyeonghwa (경화역 벚꽃길 ejtsd. Gjonghvájok bjokkogil) vasútállomásról.

  • Lifeplus Cherry Blossom Picnic Festival 2017 (ápr. 08.)

lifeplus.jpg

Miközben a legszebb fesztiválok után kutattam az internet dzsungelében, a Naver honlapján belefutottam egy frissen megjelentetett poszterbe, amely a Lifeplus idei piknik fesztiválját hirdeti. Az eseményről szerencsére még nagyon kezdetleges koreai tudásommal is sikerült annyi információt összeszednem, amelyet meg tudok veletek osztani. Ez az egynapos zenés fesztivál tavaly került először megrendezésre Szöulban, a Han folyó partjánál, ahol a résztvevők piknikezhettek, koncerteket hallgathattak (akár piknikezés közben). A nagy érdeklődésre való tekintetettel idén is várják vissza azokat, akik a tavalyi rendezvényt élvezték, és azokat is, akik most látogatnak el először.  A fesztivál olyan előadókat sorakoztat fel a nagyközönségnek, mint például Eric Nam, Zion. T vagy Lee Hi. A program 12-től 20 óráig fog tartani. A rendezvényen csakis belépővel lehet részt venni, melynek ára 24.000 won (~6.000 forint), VIP jegyet pedig 330.000 won-ért (~84.000 forint) lehet vásárolni.

Aranyfa és azálea

forecast.jpg

A japáncseresznyével ellentétben, ez a két fajta nem fa, hanem cserje. Virágzásuk idején az aranyfák virágai okkersárgára (nagyon hasonlít az itthon is megtalálható aranyesőre), az azáleáké pedig lilára, rózsaszínűre festik a tájat. A két fajta virágzásának időtartama is eltérő a japáncseresznyétől, hiszen akár 2-3 hétig is láthatóak.

Az alábbi előrejelzések azt mutatják, hogy a déli országrészeken már megkezdődött mindkét fajnál a virágzás és az ország egyharmada már virágba borult. A fővárosban az aranyfák és az azáleák is majdnem egy időben fognak kinyílni.

forsythia.jpg

Aranyfák a hegyoldalban

  • Hapcheon Hwangmaesan Royal Azalea Festival (ápr. 30. ~ máj. 14.)

Ez a fesztivál sem számít új keletűnek, minden évben megrendezésre kerül 1997 óta. A fesztivál helyszíne a Hwangmaesan hegy, amely 2012-ben abban a megtiszteltetésben részesült, hogy felkerült a CNN Travel "50 legszebb kirándulóhely Koreában" nevű listájára. A látogatók bepillantást nyerhetnek egy ősi rituálé menetébe is a túra előtt, vagy után.

azalea.png

  • Yeongchwisan Azalea Festival (márc. 31. ~ ápr. 02.)

A többnapos fesztiválok közül a Yeongchwisan hegyen megrendezett azálea fesztivál a legrövidebb, mindössze 3 napos. Az ide ellátogatók különböző hosszúságú túraútvonalakon haladva csodálhatják meg az azáleákat, amelyek majdnem akkora területet foglalnak el, mint 140 focipálya. A kulturális programok itt sem maradhatnak majd el.

jiindalae14_1.jpg

Még több fesztiválért látogassatok el a VisitKorea honlapjára.

 

A cikket írta: Karai Bernadett

A képek forrásai: pinterest.com, kweather.co.kr, english.visitkorea.or.kr, kto.visitkorea.or.kr/eng.kto, changwoncity.wordpress.com, ticketlink.co.kr, hc.go.kr, eomjd.tistory.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7812437845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása