Frissen, forrón, ropogósan!
2017. április 03. írta: KoreaiKultúra

Frissen, forrón, ropogósan!

Debrecen nem pulykakakast hoz a Bálnába

A 665 éves cívisváros. Mi is jut eszünkbe róla? A „Kálvinista Róma”. A Református Kollégiumban elmondott gyújtóbombaként ható Kossuth-beszéd. A híres Nagyerdő, az Aranybika Szálló patinája, és a Korea-rajongóknak még a Debreceni Koreai Kulturális Egylet lelkes csapata is. Az ázsiai – különösen a koreai – konyha itteni szerelmeseinek pedig mi más is, mint a „WOK TO BOX”!

sns_wok2_700x423.jpg

Képzelj el egy klasszikus, árnyas kis utcát és egy üde éttermet a Belváros szívében, valahol félúton a két színház, a Csokonai és a Víg Kamara között. Időjárástól, hangulattól, kibeszélendőtől függően kiülős, beülős, elbújós, vagy éppen terpeszkedős. Hogy ez nem az az „igazi koreafeeling”? Nos, garantáljuk, hogy ez csak addig fordul meg a fejedben (már ha), amíg bele nem kóstolsz az ázsiai wok-kínálatok koreai választékába. A konyhában van ám nagy sürgés-forgás, és igencsak megtisztelve érezzük magunkat, amikor Tóth Károly séf szakít időt kíváncsiskodó kérdéseinkre.

Hogy áll össze a vendégkör?

Úgy nagyjából 30 / 70 %-ban jönnek az ázsiai és a magyar vendégek, de például az itt diákoskodó koreai fiatalok rendszeresen hozzánk járnak, vagy tőlünk rendelnek. A legtöbbjüket már névről is ismerem, tudom, mi a kedvencük, mire kényesek, mit imádnak. Külön öröm számomra, hogy a fiatal korosztály fele ázsiai, fele magyar vendég.

sns_wok2a.jpg

Kínálatotokból mik a legjobban keresett ételek, s vajon mért pont azok?

Szinte mindenki a wok-étkeket kéri, vagy helybeli fogyasztásra, vagy elvitelre. Ezek azért olyan népszerűek, mert ízlés szerint összeválogatható, hogy mi kerüljön a tányérra, vagy a dobozba. Ráadásul ezek a vendégek szeme láttára készülnek, frissen, tűzön és pillanatok alatt.

shutterstock_568608961.jpg

Tapasztalatod szerint a magyarok mennyire ismerik és kedvelik a koreai konyhát?

Egyre többen szeretik, először is azért mert gyorsan, az orruk előtt készülnek az ételek. Nem utolsó sorban azért, mert különleges fűszerezésűek, és egy más, egy távoli ország étkezési kultúráját hozzák el élvezhető közelségbe. Kinyílt a világ, nagyon sokan jártak már Ázsiában, így Koreában is, és remekül meg tudják különböztetni, hogy mi az igazi ázsiai, illetve koreai étel, és mi az, amit csak annak mondanak. Igen, a szakmánkra kényesek vagyunk, az elismerésnek és bővülő vendégkörünknek örülünk, soha nem adjuk alább! Jelszavunk a „minőség”, ezért a húst és a friss zöldségeket leszámítva minden mást Ázsiából, megbízható kereskedőktől hozatunk.

Szóval debreceni pulykakakasra ne is számítsunk a Bálnában, ugye?

Arra semmiképpen! – neveti el magát a séf – csak koreai finomságokra és sok wok boxra!

shutterstock_516876775.jpg

Tudtad? A woknak titkai vannak…

Mivel az igazi wok egy nehéz öntöttvas edény (nem a teflonosról van szó, ami az eredetit meg sem közelíti), ezért első használat előtt tűzforróra kell edzeni, épp csak nem izzásig. Ebben az állapotban önts bele 1 dl olajt – füstöl és büdös, mint a pokol, nem baj.

Sőt, még az oldalát is olajozd meg, pillanatra sem feledve úgy dolgozz, hogy minden forró! Öntsd ki az olajt (vigyázz hova), és a wok készen áll a további munkára. Mint egy jó paripa, használat után alaposan lecsutakolandó, azaz elmosandó, de nem súrolandó! Mivel vas, a vizet nem jól tűri, ezért mindig töröld szárazra, pár percig még tűz fölé is rakhatod, hogy írmagja se maradjon a nedvességnek. Tárold száraz helyen, rozsda ne marja, penész ne ülje. Meglásd, Wok nevű vasparipád sokáig hűséges társad lesz!

 

A cikket írta: Csajka Edit

Képek forrása: ittjártam.hu

K-FOOD GARDEN A BÁLNÁBAN!

Az egész hétvégén át tartó rendezvény legkiemelkedőbb programja az április 8-i Koreai Kulturális Nap lesz, amikor minden korosztály a koreai kultúra részesévé válhat. Az érdeklődők 4 étterem és egy koreai élelmiszerüzlet választékán keresztül megkóstolhatják a koreai konyha Magyarországon is egyre népszerűbb ízeit.

A K-Food Garden az alábbiak szerint várja a koreai ízek után érdeklődőket:

Április 7. péntek: 15:00 – 20:00;

Április 8. szombat: 11:00 – 19:00;

Április 9. vasárnap: 15:00 – 20:00

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr912397205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása