Kóstolj bele Koreába a Bálnában!
2017. március 24. írta: Koreai Kulturális Központ

Kóstolj bele Koreába a Bálnában!

A Kis nagy bolt lejön a hegyről

Telefonbeszélgetés, délelőtt 10:30.

  • Halló, Kedves! Készítenél valami finom koreait estére?
  • Persze, ha bevásárolsz…
  • Naná!  Hova menjek?
  • A Tokyo Plázába a hegyen, tudod, a Rózsadomb Centerben!
  • És mi legyen az a finomság, te ínyenc?
  • Hallottál a „Soha véget nem érő kimbap”-ról? Na, azt kérek,… szépen kérek!

sns-fesztival1_700x302.jpg

Hiszitek, vagy sem, ebben a boltban szinte nincs lehetetlen, csak aminek a fantáziád (esetleg a pénztárcád) szab határt. Ha jártál már Koreában, nosztalgiával telve lépsz be, ha pedig nem, akkor áhítattól sújtva álldogálsz a koreai élelmiszerek e hihetetlenül gazdag kincsestárában. Hogy itt mi minden van! A majd’ plafonig érő frigókban számtalan fajta kimcsi, ilyen tofu, olyan tofu. A polcokon tésztaféleségek garmadája, szószok, mártások, szójapaszta, chili paszta (gochujang), paprikapehely, rizsfélék, algalapok (kim, kelp) és igen, a híres-neves soju is! S ha már szédülnél a körforgástól, nézz az orrod elé: középen mélyhűtőkben lapulnak egy távoli óceán immár teljesen ártalmatlan herkentyűi. Rengetegen.

E birodalom ura pedig a mindig vidám mosolyú és szavú Park Seo-bang, aki ezúttal kis csapatunk kérdéseinek ostromát állta készségesen.

-Ismerik a magyarok a koreai alapanyagokat? Mik a legnépszerűbbek?

-5 év után azt mondhatom, hogy egyre többet tudnak Koreáról, így az ételeinkről is, és mind többen fognak bele bonyolultabb feladatokba. Persze leginkább a kimcsit keresik, a különböző kimeket (szárított algalapok), a sojut (rizspálinka) és a makgeollit (rizsbor).

-Mi lenne az a 6 alapanyag, amit Ön ajánl egy otthoni főzőcskéhez? Mik a legnépszerűbb ételek?  

-Gochujang, japchaehoz való üvegtészta, szezámolaj, halszósz, kim és persze a kimcsi. Legtöbben a japchae-t, a bulgogit, a bibimbapot, a mandut (töltött tésztabatyu) és a kimbapot szeretik készíteni, és én szívesen adok tanácsot nekik, mert a magyarok nagyon kíváncsiak és kedvesek.

-Találkozunk április 8-án a Bálnában?

-Természetesen! Nélkülem el se kezdjék! - teszi hozzá széles mosollyal Park úr.

Nos, én még szívesen megérdeklődtem volna, hogy a „soha véget nem érő kimbapot” hogy kell feltekerni, de majd leleményes leszek. Viszont meghallgathattam a világ leghosszabb kimbapjának történetét.

sns-fesztival3_700x399.jpg

Tudtad-e?

A valaha volt leghosszabb kimbapot 2015 októberében tekerték a Dél-Jeolla tartománybéli  Goheungban. A GeoGeum hídon felállított asztal mellett nem kevesebb, mint 1535 helybéli 1344 méter hosszú algába bugyolált tekercset készített, nosza, rögtön be is kerültek a híres Guinness Rekordok Könyvébe a kimbapjukkal.

Itt a vége, hol a vége? Ha megleled, fuss el véle!

 

A cikket írta: Csajka Edit

KOREAI KULTURÁLIS NAPOK a Bálnában!
Írd be a naptárba 2017. április 8-át és ne felejts el eljönni a Koreai Kulturális Napokra, ami idén a Bálna Budapest területén kapott helyet! Érdekes programok, K-Food Garden, K-pop táncbemutatók, tradicionális tánc és zene előadások, kiállítások és kézműves standok várnak. A rendezvényre a belépés ingyenes.
Frissülő információk facebook eventünk alatt.

Képek forrása: KBS, privát fotók

(ajánlott cikk)

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr712366925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása