Patkány a süllyedő hajón
2017. március 06. írta: KKK admin

Patkány a süllyedő hajón

The Age of Shadows (2016)

Az 1920-as évek Koreájában, a japán megszállás alatt játszódó történet középpontjában Lee Jung-chool (Song Kang-ho) rendőrkapitány áll, kinek feladata a koreai ellenállás tagjainak felkutatása és letartóztatása. Lee nem csinál lelkiismereti gondot abból, hogy honfitársait elárulja az elnyomó hatalomnak, azonban egykori iskolatársa halála elbizonytalanítja. E bizonytalanságot szeretné kihasználni az ellenállás vezére (Lee Byung-hun) és a helyi régiségboltot vezető ellenálló Kim Woo-jin (Gong Yoo). A sakkban tartott rendőrkapitány kénytelen belemenni a játékba azért, hogy megússza a bonyodalmat szárazon.

cover.jpg

A The Age of Shadows ugyanabban a történelmi érában helyezkedik el, mint 2015-ös év egyik visszhangos sikerfilmje, A bérgyilkosság (Assassination). És ezúttal is mind a minőség, mind a feszültség nagyon magas szintre helyeződik, úgy tűnik, a koreai filmkészítők nem tudnak hibázni, ha a japán megszállás érája alatt játszódó összeesküvés-történetet kell bemutatniuk. Azonban A bérgyilkossággal szemben a The Age of Shadows nem egy alapvetően pozitív figurát (vagy figurákat) helyez a középpontba, hanem az elnyomó rendszer kollaboráns tagját, vagy ha úgy tetszik, egy hazaárulót tesz meg „hősének”. A film története e simlis ember lelkének megváltásáról, vagy legalább is annak lehetőségéről szól. Vajon Lee rendőrkapitányban megszólal a lelkiismeret? Fellángol benne a haza- és honfitársai iránt érzett szeretet, vagy csak a saját irháját próbálja menteni, mint egy patkány a süllyedő hajón?

the_age_of_shadows_2016_vajon_lee_jung-choolt_a_lelkiismerete_vagy_a_lebukas_veszelye_nyomsztja.jpgVajon Lee Jung-choolt a lelkiismerete vagy a lebukás veszélye nyomasztja?

Nos, erre a kérdésre csak a film utolsó másodperceiben kaphatunk egyértelmű választ. A The Age of Shadows rendezője, Kim Jee-woon végig bizonytalanságban tartja nézőt, sosem lehet tudni, hogy az adott pillanatban milyen tényezők indokolják a rendőrfőnök tetteit. A film egyik legfeszültebb jelenetében vonaton bújócskáznak az ellenállók és a japán megszállók emberei, miközben Lee rendőrfőnök az idegösszeomlás szélén táncolva próbálja meg úgy kijátszani a két oldalt, hogy a végén ne ő húzza a rövidebbet.

Furfangossága ellenére a figurával igencsak nehézkes együtt érezni, hiszen végig kérdéses és képlékeny marad a motivációja. Song Kang-ho, a koreai színészlegenda mégis képes elnyerni a nézők kegyeit, mivel az arcán legördülő minden egyes verejtékcseppben érződik a mérhetetlen nyomás, ami a felkelők és a megszállók közé szorítja. A The Age of Shadows legizgalmasabb kérdése a főszereplővel való nézői azonosulás, az, hogy végül érdemessé válik-e Lee Jung-chool rendőrfőnök a közönség megelőlegezett szimpátiájára.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós


Képek forrása: imdb.com, asianwiki.com

 

A cikkben a koreai nevek angol átírás szerint szerepelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2312282731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása