Egy évre a téli olimpiától
2017. február 20. írta: Koreai Kulturális Központ

Egy évre a téli olimpiától

A visszaszámlálás elkezdődött

Utolsó szakaszába érkeztek a 2018-as pyeongchangi téli olimpia előkészületei: már csak egy év van hátra a következő játékokig, így a koreai szervezők próba elé állítják az elmúlt években felhúzott létesítményeket és sportközpontokat. A tesztversenyek ráadásul a sportolóknak is lehetőséget adnak arra, hogy megismerhessék az új versenyhelyszíneket és hozzászokjanak a körülményekhez.

boritopyeongchang.jpg

Már 2016 novemberében bemutatták az Alpensia Ski Jumping Centre snowboard pályáit és Big Air Világkupa versenyt rendeztek, amit azért is övezett nagy érdeklődés, mert a 2018-as olimpián találkozhatunk majd először ezzel a versenyszámmal a programban. A snowboardosok tesztversenye azonban csak az első lépése volt az összesen 24 eseményből álló tesztsorozatnak.

to1.PNG

Decemberben a gyorskorcsolyázók kaptak lehetőséget arra, hogy a Gangneung aréna jegét felavassák egy világkupa verseny keretein belül. Őket az alpesi sízők követték a januári Far East Cup keretein belül, akik a Yongpyong síközpontot tesztelhették. A sípályák már lassan húsz éve üzemelnek, több világkupaversenyt rendeztek már a centerben, az olimpia alatt pedig a szlalom és óriás-műlesiklás versenyeknek ad helyszínt a sítelep.

A tesztversenyek jelentős részét februárra és márciusra időzítették a szervezők, hogy ténylegesen a jövői évi olimpiához hasonló körülményeket tudjanak teremteni. A sort február első hétvégéjén a sífutók nyitották, akik egy világkupa állomás erejéig ismerkedhettek a koreai levegővel és a sífutópályákkal is. Ugyanekkor érkeztek Pyeongchangba az északi összetett versenyek legnagyobb esélyesei is, akik így előbb tesztelhették a síugrósáncokat, mint síugró kollégáik.

A szánkósok először nem versenykörümények között, hanem biztonságuk érdekében egy edzéssorozat keretében csúszhattak az Alpensia Sliding Centre pályáin a következő hétvégén. Sűrű program várt a téli sportok szerelmeseire, hiszen a freestyle síelők és a snowboardosok is ide érkeztek versenyezni, valamint a gyorskorcsolyázóknak is Pyeongchangban rendeztek versenyt.

to2.PNG

Február közepén rendezhették meg az első síugró világkupa versenyeket Dél-Koreában, a hét közepére időzített versenyek egy mini ázsiai turné részei voltak, az ugrók a japán Sapporo után foglalhatták az Alpensia Ski Jumping Centre pályáit. Lehetőséget kaptak arra, hogy a normál- és nagysáncon is kipróbálhassák magukat, normálsáncon ráadásul egy plusz edzési lehetőséget is kaptak.

A hónap harmadik hétvégéjén a műkorcsolyázók kerültek fókuszba, az olimpiai arénában megrendezték ugyanis a Négy Kontinens Bajnokságot, ahol az Európán kívüli korcsolyázók futhattak a győzelemért. A műkorcsolya az egyik legnépszerűbb téli sport a koreai közönség körében is, így a szervezők már most biztosak lehetnek abban, hogy a játékok során is nagy érdeklődés övezi majd a programot.

to3.PNG

Márciusban sem fognak unatkozni a téli sportok rajongói: világkupaversenyt szerveznek a szánkósoknak és a biatlonosoknak is, majd a skeleton- és bobpályákat is letesztelik. A hónap egyik kiemelkedő eseménye az alpesisí világkupa koreai állomása, így a Jeongseon Alpine Centre is bemutatkozhat.

Áprilisban pedig a jéghoki arénát is megismerheti a közönség. Bár a tesztversenyek még nem kapnak akkora nyilvánosságot, az olimpiai játékok alatt a hoki biztosan a legfelkapottabb programok között lesz: a téli olimpia legdrágább jegyeit is a sportág döntőjére lehet kapni.

A paralimpia versenyek előkészületei is javában zajlanak, már márciusban kipróbálhatják a pályákat többek között a kerekesszékes curlingesek, de a síelőknek és snowboardosoknak is rendeznek már futamokat.

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Képek forrása: hellopyeongchang.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr512275229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása