Valentin-nap koreai módra
2017. február 13. írta: KKK admin

Valentin-nap koreai módra

És a sokszínű 14-ék világa

Február 14-e a szerelmesek ünnepe Dél-Koreában is, bár szokásaik sokban eltérnek az európaiakétól. Ráadásul a párok nemcsak februárban, hanem szinte minden hónap 14-én ünnepelnek, és nem is akárhogy!

valentine.png

Míg a legtöbb országban a férfiak feladata Valentin-napon a nők elhalmozása, Koreában ez fordítva van, a nők ajándékozzák meg a számukra kedves férfiakat, általában édességgel - az igazán elszántak saját készítésű csokoládéval! A kelet-ázsiai országokban gyakori jelenség a "couple clothes" azaz a "páros ruhák" viselése. Ezen a napon a párok sokszor összeöltöznek, hogy ezzel is  összetartozásukat fejezzék ki.

Valentin-napot egy hónappal később a Fehér nap (화이트 데이, White Day) követi, amikor a megajándékozott férfiak többszörösen viszonozzák a hölgyektől kapottakat. Csokoládén kívül ékszert, fehér ruhát, fehérneműt szokás adni ilyenkor. Népszerűek az édességből, kemény cukrokból készült csomagok is, ezek közül igen kedvelt a nyalóka csokor.

A Fekete nap ugyanvalentine2.png nem a pároknak szól, de remek alkalom arra, hogy az egyedülállók egymásra találjanak. Ugyanis ha április 14-én egy lány jjajangmyeont (짜장면ejtsd: ccsádzsángmjan) eszik melletted, biztos lehetsz benne, hogy nem kell a barátja haragjától tartanod, ha elkéred a telefonszámát. A Fekete nap (블랙데이, Black Day) azoknak a lányoknak a napja, akik a Fehér napon nem kaptak viszonzásul ajándékot, azaz egyfajta szinglik napja. Ezen a napon feketét viselnek, és fekete ételeket fogyasztanak, mint a jjajangmyeon, ami egy fekete szójabab szószos tésztaétel. Hogy jobb kedvre derítsék a szingliket, az üzletek leárazásokat tartanak és tésztaevő versenyeket rendeznek.

Ezzel a három ünneppel még koránt sincs vége a szerelmeseknek szóló hagyományoknak, hisz aki Dél-Koreában párkapcsolatban él, bizony elfoglalt ember.

Legalábbis ha komolyan veszi az ünnepnapok szokásait, amik minden hónap 14-én emlékeztetik szerelmük kifejezésére a párokat.

Májusban tartják a Rózsa napot, amikor a párok sárgát viselnek és rózsát adnak egymásnak, júniusban a – talán a legkisebb erőbedobást kívánó – csókra buzdító Csók napját, júliusban pedig az ezüst ékszerek ajándékozásáról szóló Ezüst napot.

Augusztusban a Zöld napot a szerelmesek a szabadban töltik, ilyenkor szokás még sojut (소주, ejtsd: szodzsu), egy rizsből készült, vodkához hasonló égetett szeszt inni.

Szeptember 14-én a Fotó és Zene napján közös selfie-ket készítenek, és kedvenc zenéiket hallgatják, vagy karaokéznak.

Nevéhez híven, októberben a Bor napján boroznak, novemberben a Film napján moziba mennek, decemberben pedig az Ölelés napja utal a szerelmesek aznapi kifelejthetetlen tevékenységére.

Januárban a Naplók és gyertyák napját ünneplik, egymásnak üres naplót ajándékozva, hogy az év során közös emlékeikkel megtölthessék azt. Ez egyfajta újévi köszöntés is, nemcsak a szerelmesek, hanem jó barátok is meglephetik egymást egy új naplóval, illetve kedvelt még ilyenkor dekoratív gyertyákat ajándékozni.

A karácsony csak egynapos ünnep Koreában, de ezt is többnyire együtt töltik a szerelmesek, nem pedig a családjukkal, ahogy nálunk szokás.

Lehet irigykedni erre a sok ünnepre, vagy pont ellenkezőleg. Mindenesetre ha szeretnél kedveskedni párodnak Valentin-napon kívül is, de nincs ötleted, csak nézd meg, mit csinálnak a koreaiak a legközelebbi szerelmeseknek szóló ünnepen!

loooove_2.png

 

A cikk szerzője: Elekes Réka

A cikk forrása: asiasociety.org, koreabridge.net

Képek forrása: wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7312245580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása