Busan margójára…
2016. december 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Busan margójára…

Kobaltkék tenger, zöldellő hegyek, ízletes ételek. Egy város, amely tele van meglepetésekkel és azzal a könnyed hangulattal, amely egyszerűen vonzóvá teszi számunkra a nyár fővárosaként is ismert Busan felfedezését. A következőkben néhány tippet osztok meg arról, mit nem érdemes kihagyni, ha úgy döntünk, szeretnénk elmerülni ebben a földi paradicsomban.

busan_borito.jpg

Jagalchi Halpiac

Őrült forgatag, sós tengerillat és a legkülönfélébb tengeri herkentyűk sokasága jellemzi az ország legnagyobb halpiacát, amely a város egyik fő turistalátványossága is egyben. A kora reggeli órákban ide látogatóknak igazi autentikus élményben lehet részük a haltól roskadozó fabódék és alkudozó árusok között. 

lonelyplanet1.jpg

Haedong Yonggungsa Templom

Különlegessége alapvetően az elhelyezkedésében rejlik, ugyanis a legtöbb, hegygerincre épült buddhista templomtól eltérően a Haedong Yonggungsa (해동 용궁사, e. hedong jongkungszá) víz által formált tengerparti sziklákon pihen. A templomból nagyszerű kilátás nyílik a tengerre, a sziklákhoz csapódó hullámok hangja pedig tökéletes egységbe olvad a szerzetesek által mormolt imákkal, igazi spirituális élményt kínálva. 

tumblr_md847jiznb1qkyzm3o1_1280.jpg

Seomyeon-negyed

A város szíve, melyben egyszerre él a modernitás és tradicionalitás. A felhőkarcolók, elegáns kávézók és a neonfényben úszó sugárutak mellett régi épületek, félhomályos sikátorok és sült gesztenyét vagy épp hideg babos tésztalevest kínáló utcai árusok teszik eklektikussá és pezsgővé a város e negyedét, melyet legjobb az esti órákban felfedezni.  

Gamcheon Kulturális Falu avagy „Busan Machu Picchu-ja”

Meredek utcák, kanyargó sikátorok, élénk színű aprócska házak. Így lehet a legjobban jellemezni Busan egyik legérdekesebb látnivalóját.  A partmenti hegy lábánál fekvő városrészt menekültek népesítették be a koreai háború idején, és sokáig a város legszegényebb negyedének számított. 2009-ben a kormány az ún. „Macchu Picchu” projekt keretében művészeti célú fejlesztésekbe kezdett, aminek köszönhetően számos kreatív falfestmény és szobor született, melyek több városrendezési és kulturális díjat is nyertek. 

lonelyplanet2.jpg

Haeunde Beach

Korea leghíresebb és legkedveltebb strandja. A 2 km hosszú partot luxushotelek és lakások, éttermek és kávézók szegélyezik, melyek különösen az esti órákban teremtenek „fényes” hangulatot egy kis part menti sétához. 

lonelyplanet3.jpg

Spa Land

Ázsia legnagyobb spa-ja, ahova muszáj betérni, ha Busan-ban járunk. Olyan, mint egy pláza, ahol kedvünkre válogathatunk a különféle hőmérsékletű és illatú relaxációs szobák között, de rendelkezik még meleg és hideg szaunával (jjimjilbang, 찜질방, e. ddzsimdzsilbáng), valamint egy kinti láb medencével is. 13 éves kor alatti gyerekek nem jogosultak a belépésre, ami kisgyerekes családok számára nem túl előnyös.

Gwangan

Ha egy jó sörre, kávéra vagy bármilyen italra vágyunk, mindenképpen javasolt a Gwangan (광안, e. kvángán) strand környékének felkeresése, ahol a legjobb helyek várják a lazítani vágyókat. A Beached elnevezésű bárban nemcsak hazai és külföldi sörök közül válogathatunk, de exkluzív kilátás is nyílik Korea második legnagyobb (7,4km) óceán felett átívelő hídjára, a Gwangan Gyémánt Hídra. Este nagyszerű látványt nyújt a kivilágított híd, amelynek színe minden este és minden évszakban más, nappal pedig ő maga kínál csodás panorámát az óceánra, a környező hegyekre és szigetekre. 

indyhouse_net.jpg

Moontan Road, Haeunde

Busan számos túralehetőséget kínál a hegyekben és a tengerparton is, melyek között könnyen találunk a napi programunkhoz vagy a terhelhetőségünkhöz passzolót. A Moontan Road egyike a legnépszerűbb és legkönnyebb útvonalaknak. Haeunde-ből (해운대, e. heunde) indulva mindössze 1,5 órába telik eljutni a Songjeong strandra (송정해수욕장, e. szongdzsangheszujokdzsáng), ahova egy különleges cédruserdőn keresztül vezet az út.

SSiat Hotteok

A hotteok (호떡, e. hottak) Korea legnépszerűbb street food eledele, mely tulajdonképpen palacsinta barnacukorral és fahéjjal töltve. Ettől a busani abban különbözik, hogy többféle, az egészségre jótékony hatású maggal és diófélével van töltve. A város legfinomabb palacsintáját Nampo-dongban (남포동, e. námpodong) vagy éppen a Lotte Bevásárlóközpont környékén ízlelhetjük meg. Kihagyhatatlan.

tistory_com.jpg

 

A cikket írta: Vizi Erzsébet

Forrás: lonelyplanet.com

Képek: lonelyplanet.com, tumblr, indyhouse.net, tistory.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2312012202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása