Sose növünk fel
2016. október 14. írta: Koreai Kulturális Központ

Sose növünk fel

Játékos dizájn a középpontban

Egyre többször találkozunk elsőre kissé gyerekesnek tűnő kiegészítőkkel felnőttek ruhatárában, lakásaikban. A boltok polcain sorra jelennek meg a kimondottan gyűjtőknek tervezett, limitált kiadású, akár sorszámmal ellátott játékok, makettek, figurák, a könyvesboltokban pedig szinte naponta bukkan fel 1-1 újabb felnőtteknek szánt kifestő, tematikus színező. Nincs ez másképp Koreában sem, a különbség „mindössze” annyi, hogy a helyi üzletemberek jó érzékkel látták meg a lehetőséget a hóbortban, és lendületesen növekvő szerint biztosítanak azok számára, akik szerint egy kis játékosság mindig belefér.

borito_31.jpg

Emberek tömegei érzik úgy, hogy a felnőtt lét csupán egy nagy csapda. A gyermekfejjel, tiniként megálmodott csillogó, kötöttségektől mentes felnőtt élet a valóságban nem más, mint a számlák, bérleti díjak és a folyamatosan fellépő nehézségek fogsága. Ezt hallva nem meglepő, hogy ezek a felnőttek a játékokban találják meg az elveszett lelki békéjüket, ugyanis ezek a játékok visszahozzák a gyermekkor biztonságát és boldogságát.

„Mióta úgymond felnőttem, nincs semmi, amire hobbiként tekinthetnék” - mondja Suk Gee-hyun. Az irodában dolgozó hölgy életébe egy Lego kávézó megvásárlása hozta el a változást. Elmondása szerint „A Lego boldoggá tett, teljesen elvarázsolt az érzés, hogy valamit saját magam alkotok.” Ő is egy tagja a napjainkban „kidult” néven emlegetett társadalmi rétegnek, akik a különféle játékokban egyfajta ellensúlyt, vigaszt találnak a mindennapok problémáira. Makettezni, különféle játékokat gyűjteni, képregényt olvasni és kifestőket színezni többé már nem csak a gyerekek kiváltsága. 

1_kep_food-korea-guide-the-menagerie-.jpg

A kidult jelenségről először a The New York Times írt 1985-ben, majd az évek előrehaladtával a gyerekesnek tartott irányzat folyamatosan alakult, fejlődött, napjainkra pedig kimondottan trendivé vált. Mi sem mutatja jobban, mint hogy 2015-ben Korea kidult piacának bevételét 500 billió (437 millió USD) és 700 billió KRW közé teszik a piaci becslések.

De mit is jelent ez a furcsa kidult szó? Az angol kid (gyerek) és adult (felnőtt) szó összeboronálásával jött létre. A magyar szakmai forrásokban többnyire az angol kifejezéssel találkozni, Dr. habil Révész György használta egy konferencián a magyarított „gyernőtt” kifejezést, de ez sokadik olvasatra is rettentő furcsának tűnt számomra. Visszatérve a lényeghez, általánosságban ebbe a kidult kategóriába sorolják az infantilis, gyerekesen viselkedő felnőtteket, a gyerekes zenéket, kiegészítőket és a cukormázas díszleteket a klipekben. Utóbbit olvasva azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, akinek lelki szemei előtt felvillannak a koreai lánybandák, jó részük ugyanis pontosan ezekkel a látványelemekkel operál: meseszerű szép és színes díszlet, óriásira nyitott (sminkelt) szemek a kislányosan ártatlan arcokon, melyeket cuki copfok vagy loknik kereteznek.  Sőt, ide tartozik a szórakoztató műsorokban igen gyakran felbukkanó aegyo (애교, ejts: egjo) is. Igen, ez az a pillanat, amikor kedvenceink legnagyobb meglepetésünkre óvodásokat megszégyenítő cuki vagyok pózolásba kezdenek, és messziről süt róluk – főleg a srácokról, hogy sokkal kevésbé élvezik a szituációt, mint az önkívületben sikongó rajongótábor.

2_kep_9.jpg

3_kep_7.jpg

A méltán híres, vagy inkább hírhedt Gwiyomi song (귀요미 송 ejtsd: gvijomi szong) pedig egyértelműen a kategória garantáltan cukormérgezést eredményező csúcsa.

De a kidult őrület nem merül ki az MV-k mesterkélten csillogó világában. Ennél sokkal többrétűbb a piac. Számos kereskedő kínálatában megjelentek a felnőtt méretben is kapható mesefigurás ruhák, kiegészítők, sőt, a kozmetikai ipar sem akart kimaradni. A gyártóknál találhatunk Mumin, vagy épp Barba Papás csomagolásokat, sőt, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő TonyMoly és Etude House kínálatában is fellelhetőek a gyerekszoba kellékeire hajazó darabok. 

4_kep.png

Ezek mellett természetesen megtalálhatóak a különféle színező könyvek, mint például a keresett Hercegnők és tündérek színező (동화의 정원 시리즈  ejtsd: donghvái dzsongvon siridzsü), a Madarak és kert színező könyv (새 그리고 정원 컬러링북 ejtsd: sze kürigo dzsongvon koloringbuk) vagy a tavaly több mint 100.000 példányban eladott Az idő kertje (시간의 정원 ejtsd: sigane dzsongvon).

5_kep_5.jpg

Óriási a kereslet a különféle kisebb-nagyobb figurákra, művészi alkotásra. Fiatal, tehetséges dizájnerek rendelhető darabjait gyűjti össze a myplasticheart.com, ahol többek közt Ratokim a Breadcat és Meloncat megalkotójának munkái is megvásárolhatóak.

6_kep_1.jpg

Gyermeki énünk megőrzésében (és pénzünk pillanatok alatt történő elköltésében) a különböző Entertainmentek boltjai is nagy segítségünkre vannak…a legtöbb együttes, idol veszélyesen cuki rajzolt figurákként kel életre a rajongóknak szánt ajándéktárgyak, ereklyék között. Elég egy pillantást vetni az például az SMTOWN vagy Jang Keun Suk online shopjára, hogy sürgős kényszert érezzünk egy teljesen használhatatlan, viszont nagyon aranyos kabala/kiegészítő beszerzésére. De nem feledkezhetünk meg az abszolút kidult mennyországokról: a tematikus kávézókról, valamint a Kakao Friends és a Line Friends Cafe &Store komoly önmegtartóztatást igénylő egységeiről sem. Egyre újabb és újabb kávézók nyílnak, melyek játékosra veszik a dizájnt. Ilyenek például a Helló Kitty Café, The Menagerie, Get & Show Cafe (a képen) és az egyre népszerűbb Contoyner

7_kep_1.jpg

Utóbbit mindössze egy éve alapította Lee Sang-wook Hongdae-ben. A tulaj szerint a hely sikerének titka, hogy bár sok helyen lehet játékokat kapni, leülni és relaxálni nem igazán van lehetőség, náluk pedig ez adott. A kávézó tele van különböző játékokkal, Disney hősökkel, manga szereplőkkel, és nem túl rég az az álom is valóra vált, hogy a celebek is felfedezzék a helyet, hiszen az Entertainment Weekly forgatásán a Twice ellátogatott ide. Mi másról beszélgethettek volna a lányok a cuki figurákkal és bútorokkal berendezett füves tetőn, mint a kedvenc játékaikról. :)

Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy bizony a sztárokat sem kerüli el ez a láz. Számos idol él a játékok bűvöletében. Például T.O.P. és Seungri, az idén 10 éves Bigbang tagjai, sőt, maga Yang Hyun-suk, a YG feje is szenvedélyes gyűjtők. A 2PM tagjaként ismertté vált, és mostanában már szellemekre is vadászó Taecyeon pedig saját brandet álmodott meg. Az egész egy ártatlan rajzzal kezdődött a We got married című show-ban, majd az elmúlt években a kicsit bumfordi Okcat (옥캣ejtsd: okket) életre kelt és csak úgy vonzza a vásárlókat.

8_kep.jpg

Bár a felsoroltak csak töredékét mutatják be a koreai kidult láznak, azt hiszem egyértelmű, hogy mindenkiben ott lakik az bizonyos gyermek, és sose növünk fel. Az éles szemű üzletemberek pedig zseniálisan építik fel erre alapozva sikeres vállalkozásaikat.

 

A cikket írta: Szabó Dóra

A cikk forrásai:

Lim Jeong-yeo (2016): The Kidult in All of Us. The young-at-heart drive cultural trends. Korea. 2016, June. p. 4-7.

Dr. habil Révész György PhD (2011): „Szent és profán” – a felnőtt világ gyermekképe. Nevelőszülői Gondoskodás Országos Találkozója. Konferencia.

Kakao Friends: store.kakaofriends.com

Line Friends: linefriends.com

Etude House: etudhouse.com, Etude House Global – Facebook

TonyMoly: http://eng.etonymoly.com/html/brand_intro.php#brandIntroOverview

Képek forrásai:

  1. Kép: amuteun.wordpress.com
  2. kép: Food Korea Guide: http://foodkoreaguide.com/dessert/the-menagerie/
  3. kép: Dispatch www.dispatch.co.kr
  4. kép: Lifestyle: www.lifestyler.co.kr
  5. kép: Etud House Global, Facebook
  6. kép: www.ypbooks.co.kr
  7. kép: Ratokim, Facebook
  8. kép: Visit Korea
  9. kép: okniverse.net

Hivatkozások:

APink: Mr. Chu: https://www.youtube.com/watch?v=K5H-GvnNz2Y

Gwiyomi song: https://www.youtube.com/watch?v=-F-AqBZEql8

Ratokim: https://www.facebook.com/RatoKimTOY/?fref=ts

Myplasticheart: www.myplasticheart.com

Contoyner: https://www.facebook.com/%EC%BB%A8%ED%86%A0%EC%9D%B4%EB%84%88-1652343938350715/?fref=ts

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6611793069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása