A street food fellegvára
2016. augusztus 08. írta: Koreai Kulturális Központ

A street food fellegvára

Hogy a koreai gasztronómiát jobban megismerjük, nem biztos, hogy egy fehér abrosszal leterített, kristálypoharakkal megrakott asztalt kell foglalnunk egy kimondhatatlanul drága étteremben Szöulban. Sokkal inkább meg tudjuk ismerni a koreai étkezési kultúrát, ha éppen jártunkban meglátunk az utcán egy felállított sátrat, bódét, ahonnan olcsón, tagadhatatlanul koreai finomságokat, harapnivalókat tudunk venni.

borito_14.jpg

A koreai street food (utcai étel) szinte része a Szöuli életnek. A régi időkben házalók kiabálásától voltak hangosak az utcák, akik olcsón, de így is alkuképes áron árulták portékáikat. Még most is gyakran a pálcikás jégkrémet (aiseu kkekki) vagy édes rizs sütit (chapsasal tteok) kínálók visszhangjától zajos a környék. Később ezek a házalók kis mini ételbárokat, mozgatható standokat állítottak fel, hogy ellássák Szöul népes lakosságát. Mára háromezer utcai árus és sátorétkező található szerte a városban.

Klasszikus street food

A leghagyományosabb street food a gim-tteok-sun, vagyis a kimbap (김밥), a tteokbokki (떡볶이) és soondae (순대) hármas rövidített formája, ami a legkedveltebb étele valamennyi generációnak.

street_food_2_kep.JPG

A tteokbokki rizs- vagy búzatészta, halas massza - amit eomuknak (어묵) hívnak-  főtt tojással vagy darabolt répával, káposztával, szezámlevéllel, bő édes savanyú szósszal keverve. A kimbap algába tekert szezámolajos ízesítésű rizstekercs, aminek belsejében gyakran van sonka, hal, tojás, savanyúság és zöldség. (A kimbap-ról bővebben egy korábbi cikkünkben: http://koreainhungary.blog.hu/2016/07/22/csavard_fel_a_kimbap-ot)

A kedvelt hármas utolsó darabja a soondae: a rizsből, édes burgonyatésztából és disznóvérből készült kolbász. Egyszerű helyeken sóba mártva eszik, de van, hogy a tteokbokki szószával keverik. A eumuk még saját pálcikára szúrható verziójában is kiemelt szerepet kap a népszerű street foodok között.

street_food_3_kep_1.jpg

street_food_4_kep_1.jpg

Ezen kívül még rengeteg hagyományos ínyencség található az utcákon, mint például főtt és sült gombócok, csülök, tintahal, halas chips, csirkecomb, csiga vagy mint nosztalgikus étel, a selyemhernyó bábja.

Mikor a street food modernizálódik…

Míg a főbb utakon és piacokon főleg a tradicionális street food a jellemző, addig Myeong-dongban sokkal kreatívabb harapnivalókat találhatunk. Innen gyökerezik a spirális alakban felszúrt „hurrikán” sült krumpli, de emellett találhatunk még grillezett kagylót sajt szószban, sült rákot, helyi specialitású sajtokat feltűzve, és ropogósra sütve. A dakgangjeon a sült csirke és a rizssütemény keveréke, az édes méz és csípős íz kombinációval az egyik legnépszerűbb snack.

Az utca édességei

Nem csak a korábban felsorolt ínyencségeket találhatjuk meg Szöul utcáin, hanem ezen kívül még sok más fajta finomság is várja a megéhezőket. Az édesszájúak több lehetőség közül is választhatnak, akár az újdonságok, akár a tradicionális édességek közül. A hosszú életű kedvenc, a hotteok (호떡) ízletes fánk cukorral, fahéjjal és néha karamelizált dióval töltve az egyik legnépszerűbb téli csemege. Egészségesebb változatában a kelt tésztát vékony, kekszszerű burok veszi körül, és van olyan népszerű, mint az eredeti változat. A közkedvelt édességek között található a vörösbab pasztával töltött aranyhal, ponty, virág alakú vagy rajzfilmfigurára kivágott palacsinta. A modern változatban a vörösbab pasztát már vaníliás krém is felválthatja, a hal formát pedig már a jégkrémek tetejére is felhasználják.

street_food_5_kep_1.jpg

Mindenkinek jut!

A koreai street food legjobb része, hogy annyira változatos, hogy mindenki megtalálja a szája ízének megfelelő finomságot. Akár általános iskolások, akik az iskolából tartanak hazafelé, akár a nagypapák, akik egy kis nosztalgiára vágynak, fiatal párok, akiket vonzz a sok újdonság vagy régi barátok, akik betérnek egy régi helyre régi ízeket kóstolni. Akár új trendet keresnek, akár régi, hamisíthatatlan ízekre vágynak, mindenki megtalálja a hozzá illőt!

Tehát ha valaki Szöulban jár, mindenképpen próbáljon ki minél több koreai street foodot, hogy megtapasztalja azokat az ízeket, amiket a koreai nép nap mint nap élvez!

 

A cikket írta: Bégányi Dorottya
Képek forrása: wikipédia, kormore.com, pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr709877320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása