„Szél, kövek, nők”
2016. július 20. írta: Koreai Kulturális Központ

„Szél, kövek, nők”

Jeju sziget jellegzetességei

Jeju-do (제주도, ejtsd: Csedzsu-do) Dél-Korea legdélibb területe, a legnagyobb sziget. Az Istenek szigeteként is említik, és nagyon népszerű utazási célpont koreaiaknak, külföldieknek, nászutasoknak. Aki odautazik, biztosan nem fog unatkozni, hisz annyi látnivaló és elfoglaltság közül választhat, hogy végül kevés is lesz az idő, amit a sziget megtekintésére szánt. A szigetnek a turizmusból van a legtöbb bevétele: számos hotel és egyéb turisztikai terület is található itt, de ezeknek nagy részét a félszigetről irányítják, így ez a pénz legtöbbször nem kerül vissza a helyi gazdaságokba.

boritojeju.jpg

Jeju szigetén jellegzetes tájszólás van, előfordul, hogy a félsziget lakói sem értik meg, annyira különbözik az övéktől. A vallási szertartásokban, népszokásokban is sokszor láthatjuk a különbséget Jeju és Korea többi területe között. Másképp alakultak ki, alakultak át a történelem folyamán.

A mondás úgy tartja, hogy Jeju szigeten három dologból van sok: szélből, sziklákból és nőkből.

A szél és a kövek egyértelműen a természeti adottságoknak köszönhetőek, a nőkből pedig azért van sok, mert mikor a férfiak kihajóznak halászni a tengerre, csak a nők maradnak otthon. Ezek a nők, mikor a férjeik hetekre elhajóztak, hogy ételt tegyenek az asztalra, megtanultak maguk is halászni. Ennek az is volt az oka, hogy Jeju vad és szeles vidékén a rizs nem él meg olyan jól. Ezek a búvárnők képesek 10-20 méter mélyre is leúszni mindenféle felszerelés nélkül. Ezek a haenyeok, a Jeju szigeti hableányok, akikről egy korábbi írásban is olvashattok.

Az a mondás már kevésbé ismert, hogy három dolog nincsen Jeju szigeten: tolvajok, koldusok és főkapu. Mivel sem tolvaj, sem koldus nincs, így kapura sincs szükség, mert nincs kit távol tartani.

Most lássuk, hogy mik Jeju sziget jellegzetességei, látnivalói, mi az, ami miatt megéri elutazni erre a szigetre annak, aki Dél-Koreában jár.

Dél-Korea legmagasabb hegye

A Halla-san (Halla hegy, hangul: 한라산) egy kialudt vulkán a sziget szívében. Van egy mondás, miszerint a Koreai-félsziget a Paektu-santól (ma Észak-Korea területén) a Halla-sanig tart. Azóta bár kettészakadtak, a hegy a maga 1950 méterével még mindig méltó lezárása az országnak. Népszerű úti cél a hegymászás szerelmeseinek. A hegy tetején egy kráter-tó található, a Baengnokdam, ami három kilométer kerületű és 500 méter átmérőjű.

1_kep_5.jpg

Láva barlang

A Manjang barlang (만장굴, ejtsd: Mándzsángkul) egy több mint nyolc kilométer hosszú barlang, ezzel a világ leghosszabb lávajárata. Szélessége 5 méter, magassága 5 és 10 méter között váltakozik. Ez körülbelül 2 és fél millió évvel ezelőtt alakult ki, és a teljes hosszából csak egy kilométerét lehet bejárni a turistáknak. A kihűlt láva alkotta meg. A barlang sötét, hideg, gyakran nedves és csúszós, denevérekkel tarkítva, ami kissé hátborzongatóvá teszi. Nem a klausztrofóbiások kedvenc helye, de egyedi élmény lehet!

2_kep_6.jpg

Legjobb strandok

Korea félsziget lévén nem szűkölködik strandokban, de kétségtelenül a Jeju szigeti strandok a legjobbak. Homokos tengerpart, kék tenger, ameddig a szem ellát. A legjobb strandnak a Jungmun strandot tartják. Külön szörfözésre és úszásra az Emerald Bay, Gwakji, Hamdoek and Shinyang partok a legalkalmasabbak.

3_kep_2.png

Nagyapa szobrok

Ezek az óriási, bazaltba vésett Dol Hareubang (hangul: 돌하르방 ejtsd: dol hárübáng) alakok Jeju sziget egyik jellegzetességei. Kimeresztett szemek, erősen összezárt száj jellemzi őket, sisakkal a fejükön, kezüket gyomruknál összeszorítva tartják. A név jelentése jejui dialektussal „Kőből készült nagyapa” (a dol jelentése: kő). Az 1700-as évek közepén kezdték el kifaragni őket. A szerepük, összehasonlítva a valláshoz szorosan összekapcsolódó totemekkel, inkább az erődök védelme volt. Mára ezek váltak Jeju sziget egyik szimbólumává.

4_kep_4.jpg

Napfelkelte orom

A 182 méter magas vulkanikus kráter (Seongsan Ilchulbong, hangul: 성산 일출봉 ejtsd: szangszán ilcsulbong), ami a tengerparton magaslik, a lehető legszebb kilátást nyújtja a napfelkeltére. Eredetileg egy különálló sziget volt, de később a homok és kavics felhalmozódása összekapcsolta Jeju szigetével.

5_kep_3.jpg

Gyönyörű vízesések

Jeju szigeten több vízesés is található, köztük az egyik legszebb a Cheonjiyeon Vízesés. Ennek a névnek a jelentése: Isten Tava. Egy legendából maradt fenn ez a név, miszerint hét tündér kísérte a mennyek királyát, aki lejött az égből, hogy megfürödjön a tó tiszta vizében. A vízesés 22 méter magas, 12 méter széles, és 20 méter mély. Itt tartják a Hét tündér fesztivált minden májusban.

Ezen kívül még a Jeonbang vízesés híres, ami az egyetlen olyan ázsiai vízesés, ami közvetlenül az óceánba érkezik.

6_kep.jpg

Folk village Museum

Jeju sziget egyik legkeresettebb látványossága a 117 házból és épületből álló hagyományos skanzen, ami visszarepíti a látogatókat az 1890-es évekbe. Található közöttük hegyi falu, halászfalu és sámánista falu több mint 40 hektáros területen.

7_kep.jpg

A felsorolás közel sem tükrözi Jeju szigetének összes csodáját, csak a leghíresebbeket és legszebbeket, de az egyszer biztos: Ha valaki ellátogat ide, ne felejti el egykönnyen!

 

A cikket írta: Bégányi Dorottya


Képek forrása: seoulistic, expedia, blogsigan, flickr, wikipedia, jejutravelexpert, visitkorea, ijto.or.kr, onedaykorea.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr368902438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Park Hee Hee 2016.08.01. 10:00:53

Nem rég fejeztem be a Tamra The Island sorozatot,nagyon érdekes volt ezt elolvasni így a sorozat megnézése után.
süti beállítások módosítása