Az "elszigetelt" első szerelem
2015. július 07. írta: KoreaiKultúra

Az "elszigetelt" első szerelem

Bevezetés az építészetbe (2012)

Az első szerelmére mindenki emlékszik. A titkos üzenetváltásokra, az estébe nyúló sétákra és az első ölelésekre a kapu előtt. A legtöbben nosztalgiával emlékeznek a másikra, és önmaguk fiatalkori képére. De mi történik, ha az első szerelem újra felbukkan? A "Bevezetés az építészetbe" (2012) c. romantikus film ezt a kérdést járja körbe a maga nyugodt és könnyed stílusában, felszínre hozva a régi érzelmeket, a hosszú évek alatt elfelejtett (vagy elfojtott) álmokat.

architecture_101.png

A filmet Lee Yong-Ju rendezte, aki a végzettsége szerint építész. Rendezői karrierjében az ’Architecture 101’-t megelőzően egy horrorfilm szerepel csupán, ám mindkét alkotásában kivehető a különleges látásmódja, szemlélete. (aki kíváncsi a művész egyéb tevékenységeire, építészeti projektjeit és munkáit itt lehet megtekinteni)

arch.jpgLee Seung-min (Uhm Tae-Woong), a 35 éves, sikeres szöuli építész teljesen átlagosan éli az életét. Minden sínen és rendben van: biztos munkahely, állandó megrendelők, csinos menyasszony, közeli esküvő. Egy nap egy titokzatos nő lép be az irodájába és egy új megbízást ad neki: egy családi házat szeretne építtetni magának Jeju szigetén. A férfit eleinte nem érdekli a számára kihívást nem jelentő feladat, ám lassan rájön, hogy Seo-Yeon (Han Ga-In) nem más, mint a tizenöt éve nem látott egyetemi szerelme, és elvállalja a megbízást.

Ahogy a történet halad a jelenben, úgy folyamatosan megismerjük a két szereplő múltját és egykori barátságát (szerelmét) is. A régi emlékek, érzelmek, félreértések egyhamar újra előbukkannak, kavarognak. A rendező pedig ezen az érzelmi káoszon vezeti keresztül lassan a nézőt, meghagyva a kérdést: mi is ennyire naivak voltunk?

A film jeleneteinek egy részét a Jeju szigeten forgatták, ami egy mesés hely és mindig is felkapott, keresett turistacélpont volt. Tehát tökéletes helyszín egy első szerelmén merengő építésznek.

arch4.jpgA forgatás közben felépített álom-ház a film miatt ’született’, majd az ottmaradt épületet némi tájfunkár után lebontották. A helyére pedig egy kávézó került, ami stílusosan a Seo-Yeun kávézója nevet kapta. Így hatalmas tengerre néző üvegablakain kitekintve, feketét (meg sojut) szürcsölve mi is belefelejtkezhetünk saját románcaink történetébe, és elmerenghetünk az első szerelem el nem múlásán.

Architecture 101 (2012), dél-koreai romantikus dráma.

Rendező: Yong-Joo Lee

Forgatókönyv: Ji-hye Kim, Yong-Joo Lee

Főszereplők: Tae-woong Uhm, Ga-in Han, Je-hoon Lee

 

Az ajánlót írta: Reményi Dóra

Forrás, képek: AsianWiki, Koreai Kulturális Központ, Google

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr257607022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása